Farkast kiabál a Katasztrófavédelem

Baranya - szerző: KT

Ma is folyton az ország egész területére ad mobilalkalmazásán keresztül elsőfokú figyelmeztetést a Katasztrófavédelem, hogy aztán néhány óra múlva visszavonja. A VÉSZ üzenetei ez Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) figyelmeztetésére hivatkoznak, az azonban ilyet egyszer sem adott ki.

 

 

Több mint bosszantó az a rengeteg hazug riasztás, amit a mobilkészülékekre telepíthető alkalmazás ad – ezen a nyáron minden egyes hőség által sújtott napon. Azt írják, az egész ország területére riasztást adott ki az OMSZ eshetőlegesen kialakuló jégeső, károkozó, erős szél miatt. A citromsárga jelzést térképen mutatják, ahol az egész ország területe ki van jelölve. A meteorológiai szervezet ilyen riasztásokat nem adott ki.

 

A valószerűtlen esemény idén egyszer sem következett be: a legutóbbi, nagy széllel és felhőszakadással járó, viharos időjárás alatt riasztás nem volt érvényben, sőt, az utolsó, riasztás visszavonásáról szóló üzenet néhány órával előtte érkezett.

 

A felhasználók által is meglehetősen alacsonyra értékelt és leginkább használhatatlannak minősített szoftver mindenesetre úgy járt, mint a kismalac, aki farkast kiáltott: nem mintha félni kellene attól, hogy egyszer véletlenül jókor figyelmeztet a vészhelyzetre, de aki nem is törölte készülékéről, teljes bizonytalansággal olvashatja a néhány óránként érkező félrevezetéseket.

 

Mivel a 2013-ban piacra dobott szoftver a valós riasztásokról még sosem tájékoztatott, kérdéssel fordultunk a fejlesztőkhöz, meddig tartják üzemben a rendszert.