Felújítások: lezárult a közbeszerzés, kezdődhet a munka

Helyi - szerző: KT

Az elmúlt években az önkormányzat számos pályázatot készített el és nyújtott be, az ezekben hozott támogatói döntések az elmúlt év utolsó hónapjaiban, sőt, az idei esztendő elején is folyamatosan érkeztek.

 

Mint arról korábban beszámoltunk, több pályázattal összefüggésben is közbeszerzést kellett kiírni, mert annak ellenére, hogy külön projektekről van szó, összeszámítási kötelezettség állt fenn azok megegyező elemei miatt. Így össze kellett gyűjteni az összes projektet, amit az önkormányzat meg kíván valósítani, külön kellett választani az építési beruházásokat, eszközbeszerzéseket, programokat vagy rendezvényeket. Ezek egyező elemeire közbeszerzési eljárást kellett kiírni.

 

Mint dr. Markovics Boglárka jelezte, a most lezárult közbeszerzési eljárások kapcsán érintett projektek a bölcsőde TOP forrásból megvalósuló kialakítása, az EFOP-os keretből elnyert lehetőség a Herendi üdülő felújítására és a művelődési ház további részeinek felújítása, valamint utcabútorok és kültéri árnyékoló felszerelése.

 

A jegyző szavai szerint valamennyi közbeszerzési eljárással kapcsolatos ajánlattételre öt cég lett felkérve, közülük hárman adtak be érvényes ajánlatot, ők mind a négy projektre. Ezek a Wood Contact Kft., a BMA Invest Kft. és a ES Generál Kft. Közülük a figyelembe vett ajánlati ár, a jótállás időtartama és az előírt szakmai tapasztalat alapján egyértelműen a BMA Invest Kft. került ki győztesként valamennyi projekt vonatkozásában.

 

Baksai Tamás, Harkány polgármestere a döntéseket tisztázva leszögezte: a pontozásokat és súlyozásokat is figyelembe véve mind a négy esetben a legolcsóbb ajánlatot tevő kapta meg a szerződéskötés jogát.

 

Az Esély Otthon pályázat révén felújításra kerülő Herendi üdülő nettó 28,21 millió forintért kap új formát, míg az utcabútorok és árnyékoló végül nettó 3,9 millió forintért kerülnek a helyükre.

 

Folytatódik a bőlcsi projektje

 

A szeptembertől kötelező feladatként ellátott bölcsődei szolgáltatás helyszínéül az óvoda egyik átalakított szárnya fog szolgálni. A kialakítási munkálatokat a nettó 36,45 millió forintos ajánlatnak köszönhetően fogják elvégezni, ám egyelőre a pályázat támogatói döntését tudhatja magáénak Harkány, az azt szentesítő támogatói okirat a választások és a miniszteri kinevezések sodrában késik. Dr. Markovics Boglárka a pénzügyi kockázatra mutatva elmondta, a bölcsődei feladatellátás kötelező az önkormányzat számára, így azt a pályázattól függetlenül is meg kell valósítani.

 

Baksai Tamás jelezte: bizonyos munkálatokat – mint például a pályázatban nem elszámolható festések, belső munkák – már a beruházás megkezdése előtt el kellett végezni, erre a használatban lévő épület és épületrészek miatt a költözéseket tekintve is szükség volt.

 

A teljes megújulás útján a művház

 

A pénzügyi fedezet és a pályázat támogatási szerződése is rendelkezésre áll a művelődési ház irodáinak, folyosórészének felújítására, amit a nyertes BMA Invest nettó 5,58 millió forintért végezhet el.

 

A testület már 2014-ben stratégiai célként tűzte ki maga elé, hogy a művelődési házat a ciklus végére olyan állapotba kell hozni, hogy méltó legyen a város hírnevére – emlékeztetett Baksai Tamás, sorolva: helyre kellett hozni a tetőszigetelést, üzembe kellett helyezni a gyerekjátszót, használhatóvá tenni a parkolási irodát, felújítani a földszinti mosdókat, székeket kellett vásárolni. A külső homlokzatfelújítás és hőszigetelés mellett nyílászárók lettek cserélve, majd a könyvtár és a hozzá kapcsolódó helyiségek kaptak új formát.

 

Jelenleg a színházterem és az előtér felújítása van folyamatban – részletezte a polgármester, kitérve rá, ez önerős beruházás, míg a pályázat jóvoltából irodahelyiségek, raktárak és egyéb szociális helyiségek lesznek felújítva. A teljes megújuláshoz mindezen felül már csak az alagsor és néhány kisebb helyiség rendbetétele tartozik.