A fürdőzés veszélyeire figyelmeztet a katasztrófavédelem

Életmód - szerző: HH

Bár az idei nyári időjárás nem kifejezetten a kánikula jegyében telik, sokan töltik szabadidejüket vízpartokon, strandokon, ami azonban meggondolatlanságból, figyelmetlenségből veszélyes, akár végzetes is lehet – hívja fel a figyelmet a katasztrófavédelem.

 

Szerdán tűzoltók és helyi horgász hoztak ki ladikkal egy családot a Dráva örvényei közül.

 

Hazánk szabad vizekben – folyók, tavak – igen gazdag, ezáltal számtalan lehetőséget biztosít a fürdőzésre, a sportra, a horgászatra és a szabadidő egyéb hasznos és szórakoztató módon történő eltöltésére.

 

A Dráva Baranya megyei szakaszán nincs kijelölt fürdőhely. Tiltott fürdés szabálysértés elkövetése miatt a rendőr a helyszínen figyelmeztetést alkalmaz, helyszíni bírságot szab ki, vagy szabálysértési feljelentést tesz.

 

Az elmúlt években országszerte több halálos áldozatot is követelt a vizibicikilzés, vagy épp a gumimatrac nem megfelelő használata. A tragédiák megelőzése érdekében nagyon fontos néhány alapvető szabály betartása, ha strand vagy nyílt víz közelébe megyünk. A szabad vizek mentén a legbiztonságosabb a kijelölt fürdőhelyen fürdőzni. Ezeket a partszakaszokat előzetes mérések és vizsgálatok alapján, hozzáértő szakemberek jelölik ki.

 

     Kerüljük a nem kijelölt vizekben történő fürdőzést, mert az ismeretlen vízterület váratlan helyzeteket hozhat. Helyenként hirtelen mélyülhet a meder, vagy épp erős lesz az adott szakaszon a sodrás.

 

     Az úszni nem tudó gyermekek csak felnőtt kíséretében fürödhetnek a szabad vizekben. Javasolt mentőmellényt is használni a biztonság kedvéért.

 

     A gyermekeket soha ne hagyjuk egyedül a vízpart közelében!

 

     Közvetlenül étkezés után, teli gyomorral, felhevült testtel, szeszes ital és gyógyszer hatása alatt ne fürödjenek! Kerüljék a sekély, és az ismeretlen vízterületen a vízbeugrást!