Átszervezik az ügyészségi nyomozást

Belföldi hírek - szerző: HH/MTI

Február első napjától az ügyészségi nyomozás eddigi széttagolt rendszere egy egységes struktúrába, a Központi Nyomozó Főügyészséghez és az alárendeltségében működő regionális illetékességű ügyészségekhez kerül – közölte a Legfőbb Ügyészség.

 

A 2018. július 1-jén hatályba lépett új büntetőeljárásról szóló törvény módosította az ügyészségi nyomozás kizárólagos hatáskörébe tartozó bűncselekmények körét. A jogszabály – egy kivételtől eltekintve – az igazságszolgáltatás elleni bűncselekmények nyomozását a rendőrség hatáskörébe utalta. Ezért egyebek mellett az igazságszolgáltatás elleni bűncselekmények közül a hamis vád, hatóság félrevezetése, hamis tanúzás, ügyvédi visszaélés és zugírászat nyomozását a büntetőeljárásról szóló törvény hatályba lépését követően a rendőrség végzi.

 

A jogszabályváltozás miatt és az ügyészségi nyomozás hatékonyságának növelése érdekében megújítják az ügyészségi szervezetet. Ennek nyomán a járási és nyomozó ügyészségeken az ügyészségi nyomozással kapcsolatos tevékenység január 31-ével megszűnik. A szervezeti egységek elnevezése ismét járási ügyészség lesz.

 

Ezzel együtt február elsejétől a kizárólagos ügyészségi hatáskörbe tartozó bűncselekmények nyomozását teljes körűen átveszi a Központi Nyomozó Főügyészség és az alárendeltségében működő járási szintű, regionális ügyészséggé átalakuló ügyészségek.

 

Baranya megye Somogy, Tolna és Zala megyével egyetemben a Kaposvári Regionális Nyomozó Ügyészség illetékességébe került.

 

A Központi Nyomozó Főügyészségen a nyomozást a Nyomozó Osztály végzi, míg a regionális nyomozó ügyészségek közvetlen felettes szerve a Központi Nyomozó Főügyészség Nyomozás Felügyeleti Osztálya lesz.