Baloldalon most végülis semmi sem változott?

Belföldi hírek - szerző: GR

Közös lista állításában állapodott meg az MSZP és az Együtt-PM szövetség jelentette be Mesterházy Attila szocialista pártelnök és Bajnai Gordon, az Együtt-PM szövetség vezetője szerdán. Erre tesznek javaslatot a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíciónak is. A miniszterelnök-jelöltet az MSZP nevezheti meg, és minden bizonnyal Mesterházy Attila lesz az. 

(fotó: MTI / Kovács Tamás)

 

Az MSZP elnöke a szocialista párt és az Együtt-PM vezetőinek szerdai tárgyalása után sajtótájékoztatón azt mondta: a közös listához a DK bevonása is szükséges, de kizártnak tartja, hogy nem sikerül megállapodniuk Gyurcsány Ferenc pártjával.  

 

Bajnai Gordon ezt azzal egészítette ki: korrekt ajánlatot tesznek, amelyet „elemi felelőssége” elfogadni a hosszú ideje közös lista- és jelöltállítást szorgalmazó Demokratikus Koalíciónak. A közös miniszterelnök-jelölt személyét firtató kérdésre Bajnai Gordon közölte: elfogadják az MSZP jelöltjét, és ebben nem számít meglepetésre. Mesterházy Attila utalt arra, hogy a szocialista párt korábban már döntött erről, amikor őt jelölték, de szükség lesz még egy választmányi ülésre és egy kongresszusra is, itt szentesíthetik az új egyezséget. A listás helyek elosztásáról és arról, hogy a megállapodás újraírása hogyan befolyásolja az egyéni választókerületek elosztását, egyelőre nem mondtak részleteket, mert ez a DK-val folytatott tárgyalásoktól is függ.  

 

Így egyelőre nem tudni, hogy a korábban az MSZP és az Együtt-PM között felosztott 106 körzetből mennyi juthat a Gyurcsány-pártnak, és kinek a rovására. Mesterházy Attila csak annyit mondott, gyors tárgyalásokra készülnek a DK-val. Az MSZP elnöke nem válaszolt arra, hogy Gyurcsány Ferencnek helye lehet-e a közös ellenzéki listán, mondván, nem akar üzengetni, a többi részlethez hasonlóan ezt is a tárgyalásokon kell megbeszélni.  

 

A Schmuck Andor szociáldemokrata és Fodor Gábor liberális pártjának bevonására vonatkozó kérdésre azt mondta, lépésről lépésre haladnak, először a DK-val tárgyalnak, utána lehet gondolkodni arról, mi szükséges még ahhoz, hogy sikeres legyen ez a politikai konstrukció. Jelezte azonban: az említettek közül a DK rendelkezik valós társadalmi támogatottsággal. Bajnai Gordon kérdésre azt mondta: elsősorban céljai vannak, és csak utána ambíciói, miniszterelnöki ambícióját pedig annak rendelte alá, hogy Magyarországot egy kormányváltással visszavezessék a normális, gyarapodó európai országok sorába. Egy újabb kérdésre hozzátette, semmilyen ellentételezést nem kért ezért a döntéséért.  

 

Az Együtt-PM cáfolta, hogy a tárgyalásokon bárkit is megneveztek volna, mint lehetséges harmadik miniszterelnök-jelöltet. Szavai szerint szó sem volt „castingról”. Az MSZP és az Együtt-PM augusztus végén állapodott meg, hogy közös jelöltekkel, de külön listán indulnak az országgyűlési választáson, és közös miniszterelnök-jelöltet sem neveznek meg. Az egyezséget azóta folyamatosan bírálta az abból kimaradó DK.  

 

Mesterházy Attila azt mondta: a tárgyalások keddi újrakezdésekor – amit Bajnai Gordon javasolt – egyetértettek, hogy a szövetség bővítésére kínálkozó lehetőségek közül a közös listaállítás a legjobb. Ez szolgálja azt, hogy kivezessék Magyarországot a demokratikus, gazdasági és szociális válságból – fűzte hozzá. Szólt arról, hogy a DK-val is meg kell egyezniük egy közös programban, velük is „harmonizálniuk” kell a korábban a szocialistákkal közösen megfogalmazott vállalásaikat.  

 

Gyurcsány Ferenc közleményben tudatta: üdvözli az MSZP és az Együtt-PM kezdeményezését, és a DK készen áll a háromoldalú tárgyalások azonnali megkezdésére. A jelenleg külföldön tartózkodó volt kormányfő a Facebookon azt írta: „Most akkor hazamegyek…” 

 

Horváth Csaba: nem Gyurcsány Ferenc kedvéért kezdjük el a tárgyalásokat

 

Nem Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke kedvéért kezdődnek újra a tárgyalások az ellenzéki pártokkal – mondta Horváth Csaba az MSZP alelnöke egy más témában tartott budapesti sajtótájékoztatón. A szocialista politikus arra a kérdésre, nem kínos-e a nekik, hogy az Együtt-PM-mel kötött, már lezárt megállapodást újranyitják, gyakorlatilag újraírják Gyurcsány Ferenc kedvéért, arról beszélt, nem az ő kedvéért kezdik el a tárgyalásokat, és a megállapodást nem is írják újra. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a demokratikus oldal palettáján még több olyan szereplő is található, akik érdemi politikai hozadékkal rendelkezhetnek. Jelezte, a tárgyalások megkezdésével ahhoz a korábbi álláspontjukhoz tértek vissza, amely szerint olyan szélesre szeretnék az együttműködést tárni, ami garantálja a tavaszi kormányváltást és a baloldali karakterű program megvalósulását. Arról is beszélt, hogy az MSZP-t a tárgyalásokon a korábbi tárgyalóküldöttség, a kampánystáb tagjai képviselik, és a delegáció állandó tagja lesz Mesterházy Attila pártelnök. 

 

 

Fidesz: bárkik lesznek a baloldali listán, ők a régi emberek

(fotó: fidesz.hu)

 

A Fidesz szóvivője szerint teljesen mindegy, kik szerepelnek majd a baloldal listáján a parlamenti választáson, mert bárkik is lesznek rajta, ezek a régi emberek, egy új sincs közöttük.

Selmeczi Gabriella ezt az ellenzéki együttműködésről szóló tárgyalásokra reagálva mondta sajtótájékoztatóján.  

 

Teljesen mindegy, kik lesznek a baloldal listáján vagy listáin. Ez csak őket érdekli, azokat, akik most tárgyalnak: ugyanazok, akik már egyszer tönkretették az országot – fogalmazott a Fidesz szóvivője, hozzátéve: a baloldal eltörölné a rezsicsökkentést, a családi adókedvezményt, csökkentené vagy akár el is törölné a minimálbért, és 40 százalékra emelné a jelenleg 16 százalékos személyi jövedelemadót, a magyar zsebekből kihúzott forintokat pedig külföldi cégek zsebébe tenné. Vagyis a baloldal alkudozása a hatalmi pozíciókról a magyar emberek bőrére megy – jelentette ki. Hozzáfűzte – hivatkozva a szocialistáknak az E.ON-gázüzletág állami megvásárlásával kapcsolatos brüsszeli beadványára -, hogy a baloldal ma is az uniós bürokratáknál kilincsel azért, hogy az Európai Unió újra nyomást gyakoroljon Magyarországra.  

 

A bukott baloldal és a külföldi közműcégek mindent meg fognak tenni azért, hogy a közelgő országgyűlési választást az ő üzleti érdekeik újbóli érvényesülésére használják fel – mondta Selmeczi Gabriella, aki szerint erről szól „a bukott baloldal rezsiellenes politikája”.  

 

A szóvivő úgy értékelte, összefogásra van szükség, hogy a baloldallal és a mögöttük álló külföldi érdekekkel szemben „meg tudjuk védeni az eddigi eredményeket, a gazdasági függetlenségünket és a magyar családok érdekeit”. Ezért a hamarosan induló rezsifórumokon várunk a csapatba mindenkit, aki abban érdekelt, hogy Magyarország ne hagyja magát többé kihasználni – közölte.  

 

Selmeczi Gabriella azt is mondta, hogy szerda délelőtt Mesterházy Attila MSZP-elnök „megfutamodott” a rezsicsökkentés melletti kiállás elől, helyette „a hatalmi osztozkodásokkal foglalkozott”. A szóvivő ezzel arra utalt, hogy a szocialista pártelnök az előzetes tervekkel ellentétben mégsem vett részt a Táncsics Mihály Alapítvány Megújuló energiapolitika. Klímaváltozás és energiahatékonyság című konferenciáján.  

 

A Fidesz szóvivőjét a tájékoztatón megkérdezték arról, hogy Pintér Sándor belügyminiszter szerint eljött az ideje annak, hogy a Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök Balatonőszödön elmondott beszédének kiszivárogtatásával kapcsolatban keletkezett titkosszolgálati jelentés egy részét nyilvánosságra hozzák. Selmeczi Gabriella úgy reagált: a kormánypárt támogatja Pintér Sándort ebben a szándékában.  

 

Fontos lenne az igazság kiderítése és nyilvánosságra kerülése Őszöd-ügyben, de a baloldal politikai lenyomatának tekinthető beszéd tartalma talán még fontosabb, hiszen a magyarok abból tudhatták meg, hogy Gyurcsány Ferenc és a szocialisták kormányzásuk alatt megállás nélkül hazudtak – tette hozzá a szóvivő. 

 

A Jobbik szerint „a Mesterházy-Bajnai-Gyurcsány alkotta bűnszövetség a vesztes csapaton ne változtass elvét követi”, és összefogásuk új mottója: együtt 2010.

(fotó: jobbik.hu)

 

Dúró Dóra, az ellenzéki párt szóvivője és országgyűlési képviselője így reagált az ellenzéki egyeztetést folytató Mesterházy Attila MSZP-elnök és Bajnai Gordon, a Együtt-PM vezetőjének szerdai bejelentésére, akik közös lista állításában állapodtak meg, amelyről a DK-val is tárgyalni fognak, valamint abban, hogy az MSZP nevezi meg a miniszterelnök-jelöltet, és az Együtt-PM elfogadja, ha az Mesterházy Attila lesz.  

 

Dúró Dóra közleményében mindezt úgy értékelte: színjáték volt minden politikustól az őszödi beszéd erkölcsi szintjétől való elszakadás, „ismét létrejött a hazugság koalíciója”. A korszakváltás így nemhogy az országban, de a saját táborában sem sikerült a baloldalnak – fűzte hozzá.  

 

A jobbik szóvivője az együttműködés legelvtelenebb tagjának a Párbeszéd Magyarországért tömörülést ítélte, amelyet a Párbeszéd a Mandátumért gúnynévvel illetett. Emlékeztetett: ennek tagjai Bajnai kormányzása idején Lehet Más a Politika néven pártot alapítottak, majd „nemhogy ezzel a Bajnai Gordonnal, de most még az általuk oly sokszor kritizált Gyurcsány Ferenccel is szövetségre lépnek”, aki ellen való látszólagos fellépésüknek köszönhetik mostani mandátumukat.  

 

Szerinte ezek után a választók vagy az elmúlt huszonnégy évben az országot tönkretevő politikai garnitúra közül válogathatnak, vagy a Jobbiktól remélhetnek változást. Közölte: pártja úgy váltja le Orbán Viktor kormányát, hogy nem hozza vissza a hatalomba Gyurcsányt. 

 

HH/MTI