Vizhiányt kiáltott ki a belügyminiszter

Belföldi hírek - szerző: HH

Szerdai kezdettel tartósan vízhiányos időszakot állapított meg a belügyminiszter. Pintér Sándor a vízgazdálkodásról szóló törvény alapján az ország egészére vonatkozó vízhiány megállapításánál a mezőgazdasági művelésre használt talaj vízháztartási adatait és a hidrometerológiai előrejelzéseket vette figyelembe.

 

A vízgazdálkodásról szóló 1995-ös törvény arról is rendelkezik, hogy a vízhasználónak nem kell vízkészletjárulékot fizetnie tartósan vízhiányos időszakban az öntözési, halgazdálkodási és rizstermelési vízhasználat vízmennyisége után. A tartósan vízhiányos időszak várható kezdetét és végét a hidrometeorológiai előrejelzések figyelembevételével a vízgazdálkodásért felelős miniszter a Hivatalos Értesítőben teszi közzé.

 

A lakossághoz fordult viszont a kazincbarcikai székhelyű Északmagyarországi Regionális Vízművek (ÉRV), ivóvíz-takarékosságra kérve az ellátási területén élő fogyasztókat. Mint közölték, az előrejelzések alapján a következő napokban is marad a kánikula, így várhatóan megnövekedik a vízigény. A szolgáltató arra kéri a Heves-, Nógrád- és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében több mint 700 ezer fogyasztóját, hogy lehetőség szerint takarékoskodjanak az ivóvízzel, vagyis mellőzzék a medencék feltöltését, az autók mosását, a hosszabb időtartamú, nagy területen történő ivóvízzel való locsolást.