Kútfúrás – már a fejlesztésekre készül a fürdő

Helyi - szerző: HH

A gyermekvilág, valamint a kormányhatározattal is támogatott fejlesztéseket és az alapvető vízellátás biztonságát is szolgálni hivatott lenne az a kút, melyet a fürdő a közeljövőben tervez fúratni. Ennek és a csőhálózat kiépítésének lehetőségeit először egy tanulmány kapcsán vizsgálják meg.

 

A megvalósíthatósági tanulmány elkészítésére – mely a Harkányi Gyógyfürdő fejlesztéséhez kapcsolódik – egy beszerzési eljárást folytattak le, melyre határainkon túlról is jelentkeztek. Végül két érvényes pályázat közül kellett dönteni, a Kassai Műszaki Egyetem Bányászati, Környezetvédelmi, Irányítási és Geotechnológiai Kara valamint a Mecsekérc Környezetvédelmi Zrt. közül ez utóbbi került ki győztesen, így ő készítheti el a dokumentációt a vállalt 14,57 millió forintért.

 

Egy kormányhatározat kimondja, hogy fedett illetve gyermekek által használt medencét nem lehet csak csapvíz minőségű vízzel tölteni, a Harkányban soron következő beruházások pedig épp ilyen jellegűek lesznek – ismertette Szilágyi Tibor nagyvonalakban a fejlesztési igényeket. Mint a fürdő igazgatóságának tagja hozzátette, a hálózatos víz ára meglehetősen magas, épp ezen okok miatt találta a kormányzat is indokoltnak, hogy támogassa egy ilyen projekt előkészítését. Kiemelte: a kút a fürdő saját vízszükségletét látná el, ám szélsőséges helyzetben az sem kizárt, hogy a városi hálózatra tölthetne rá.

 

A most készülő tanulmány célja az, hogy meghatározza, hol lehet kutat fúrni, milyen vizet lehet találni, azt hogy lehet a fürdőbe eljuttatni és a jogszabályok szerint felhasználható minőségűvé tenni – mindezt a lehető legkisebb beruházási majd üzemeltetési költséggel.