Egy csöpp figyelemmel is óriási segítséget nyújthatunk – a főszerkesztő jegyzete

Helyi - szerző: KT

Akár túlzónak tartjuk az óvintézkedéseket, akár egyetértünk velük, a március végére kialakult szélsőséges helyzet mindenképp sajátos szemléletmódot kíván meg embertársainkkal szemben. Az ilyenkor mutatott törődés nem üres gesztus szomszédaink, ismerőseink felé, sok esetben komoly segítséget jelenthet.

 

 

Az új koronavírus-járvány és a szélsőséges időjárás miatt is felértékelődött annak szerepe, hogy hétköznapi protokollokon túl is figyeljünk egymásra, idős polgártársainkra. Az egyedül, sok esetben családtagjaitól távol élő idős emberek, házaspárok nem csak a járvány, hanem az évszakhoz képest zord időjárás teremtette körülmények miatt is kiszolgáltatottabbá válhatnak. Ha tehetjük, napi megmaradt rutinjaink közt nyújtsunk segítséget rászoruló szomszédainknak, ismerőseinknek. Ha boltba vagy postára megyünk, ha érintjük a gyógyszertárat, nem jelent több munkát, időt vagy energiát egy-egy csekk, recept vagy árucikk kosárba tétele idősebb ismerőseink kisegítésére.

 

Az önkormányzat kidolgozta az idősek ellátásának rendszerét, melyet a koronavírus-járvány miatt a meglévő szociális és ellátási folyamatokhoz kapcsolódva végeznek. Azok a hetven év feletti harkányi lakosok, akik vállalják, hogy nem hagyják el otthonaikat, ellátásra jogosultak. Ennek kapcsán élelmiszer- és higiéniai egységcsomagot vásárolhatnak, melyet előzetes regisztráció után szállítanak ki részükre. Az ezzel kapcsolatos ügyintézés és adatrögzítés a hétköznap 8 és 12 óra között hívható 06/72/480-459 telefonszámon zajlik.

 

Fontos megjegyezni, hogy az idősek segítségére a kormány is több könnyítést hozott. Ezek sorában a fentebb előírt gondoskodás mellett a másik, hogy már nem kell személyesen elmenni gyógyszertárba, Immáron bárki kiválthatja hozzátartozója, ismerőse gyógyszereit; ehhez a beteg tajszámát és saját személyazonosító adatainkat kell átadni.

 

Az üzletekben nem fog elfogyni az élelmiszer és az alapanyag. A boltok számos közös szervezeten keresztül is hangsúlyozzák, hogy nem a megnövekvő kereslet jelent gondot, hanem a logisztika. Árucikk van, de a kiszállítás, feltöltés a kialakult helyzetben bizony többletfeladatot jelent, aminek a szokottnál nehezebben tudnak megfelelni. Nem kell tehát rohanni lisztet venni, ha este nincs is, majd másnap délelőtt lesz a polcokon.

 

Megjelentek a csalók is. Ők az országszerte felbukkanó módszerük szerint az önkormányzat dolgozóinak adják ki magukat, pénzt kérve a bevásárlásra. Az önkormányzat azonban nem állít be váratlanul, ilyen módon sosem kérne pénzt, a segítségnyújtás előzetes regisztrációhoz kötött. Ha ilyet tapasztal, vagy szomszédjában lakó idősebb, kiszolgáltatottabb személyek körül gyanús mozgást végez, értesítse a rendőrséget. Ne tévessze meg, hogy a hatóságok saját felületeiken rendszeresen beszámolnak sikeres nyomozásaikról – ez csupán egy előre tervezett, egysíkú kampány. Saját értékeink védelme érdekében csakis mi léphetünk hatékonyan fel: ne engedjünk be, és ne bízzunk pénzt másra hamis biztonságérzet miatt.

 

Fontos, hogy mindig tájékozódjon megbízható forrásból. Oldalunkon – mint minden valódi hírportálon – törvényi garanciák biztosítják azt, hogy hiteles információhoz jut – még ha az nem is egyezik szubjektív véleményével, vagy nem kedvez az ön egyéni érdekeinek. Nem is ez a cél, hanem a tárgyilagos, objektív tájékoztatás, vitathatatlan tények bemutatásával. A közösségi oldalakon – Facebook, YouTube – terjesztett tartalmakat igyekezzen kerülni, ha azok nem mutatnak külső, jól ismert médiaszolgáltató  webhelyére. Szinte minden esetben biztos lehet benne, hogy álhírrel találkozik, ha a hivatkozás magyar nevű, de nem .hu, hanem például .ma, .com.top, .info, .club végződésű oldalra mutat. Ezek kattintásvadász oldalak, melyek felugró és bosszantó reklámokkal vannak teli, további cselekvésre ösztönzik önt közvetlen bevételszerzésük érdekében.

 

Egy hírportál a hirdetési felületét összetettebb tulajdonságok alapján értékesíti, és nem számít az időnként megugró kattintásszám. Egy valódi hírportálon legfeljebb egy hirdetést kell bezárnia – ezzel az apró áldozattal fizet a hírért és köszöni meg mindazt a munkát, amit azért végeznek, hogy ön otthon ülve tudja, mi zajlik környezetében, az országban, a világban. Ha a térségben bármit megosztana vagy bizonytalan valami információban, írjon levelet az info@harkanyihirek.hu címre vagy a 06/70/608-46-30 SMS-számra, és hiteles forrásból, első kézből juthat ellenőrzött információhoz.

 

Ha pedig teheti, maradjon otthon.