A fogyasztást főként hazai élelmiszerekkel kell kielégíteni

Belföldi hírek - szerző: GR

A belföldi élelmiszerfogyasztást alapvetően hazai termékekkel kell kielégíteni – mondta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke Budapesten újságírók előtt.  

 

(fotó: MTi / Máthé Zoltán)

A NAK elnöke az óbudai Kolosy téri termelői piac átadásán beszélt minderről. Kitért arra: az Európai Unió szintén támogatja azt a kezdeményezést, hogy az országok belső piacait belső termelésből kell ellátni. Ezt támasztja alá, hogy a közös agrárpolitikán belül az unióban indult egy tematikus alprogram, amely a rövid ellátási lánc alkalmazását hivatott elősegíteni. Ez azt jelenti, hogy minél kevesebb szereplőn keresztül jusson el az áru, az élelmiszer a fogyasztókhoz – mondta.

 

Hozzátette: a NAK is támogatja, hogy a rövid ellátási láncot országon belül minél szélesebb körben alkalmazzák. Így biztosítva minőségi élelmiszert a fogyasztóknak és biztos megélhetést a termelőknek. Ezért is vesz részt és támogatja a NAK termelői piacok létrehozását – közölte Győrffy Balázs.

 

Felhívta a figyelmet arra: az őstermelői igazolványokat ez év január 1-jétől a NAK érvényesíti és bocsátja ki. Mindez pedig azt jelenti, hogy a valódi termelők lesznek az igazolványok tulajdonosai, nem pedig – ami most előfordul – a kiskereskedők. Ez tovább növeli majd a fogyasztói bizalmat a termelői piacok iránt.  

 

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter többek között arról beszélt, hogy a termelői piacokon ismét személyes kapcsolatba kerül a termelő és a vásárló, ami örömteli, mivel napjainkban a vásárlás gyakran személytelen. Így a piacok ismét visszakaphatják évszázados szerepüket, újra közösségi terekké válhatnak – emlékeztetett.

 

Hozzátette: ehhez szükségesek a termelők, akik jó minőségű árut visznek a piacra, valamint a vásárlók, akiknek fontos a személyes találkozás a termelővel és van pénzük az áruk megvásárlására. A miniszter reményét fejezte ki a tekintetben, hogy ez az időszak jön el az ország és az óbudaiak életében is.  

 

Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer, Budapest III. kerületének polgármestere azt tartotta fontosnak: a kerületben két állandó piacot és két heti piacot tart fenn az önkormányzat. Továbbá célja az is, hogy termelői piacok is legyenek Óbudán és Békásmegyeren is. Ezért nyílt meg a Kolosy téri termelői piac és ezért tervezik további két kerületi helyszínen – várhatóan Kaszásdűlőn és Aquincumban – a termelői piacok megnyitását.  

 

Kaszás Attila, a Termelői.Hu Kft. ügyvezető igazgatója utalt rá: a ceglédi kistérség egy termelői közössége – miután könnyebbé váltak a nyitás feltételei – fantáziát látott a szóban forgó értékesítési csatorna nyújtotta lehetőségek kihasználásában, a termelői piacok létesítésében. Így ez a közösség működteti most az ország legjelentősebb termelői piaci hálózatát, tizenkét termelői piaccal. De ez a hálózat ez év nyarára már várhatóan 25 termelői piac működtetésére bővül.