A nyár veszélye a szalmonella

Életmód - szerző: VCS

Évente több millió esetben okoz ételmérgezést ez az apró baktérium, főleg a nyári időszakban. Ennek az oka, hogy a magas hőmérséklet elősgíti a mikróba szaporodását.

A háziszárnyasok tojásában és bélcsatornájában, természetes viszonyok között is előfordul a szalmonella, amely az ürülékkel együtt távozva megfertőzheti a a környezetet. Az állat feldolgozása során, így a fogyasztásra szánt húsban és tojásban is jelen lehet. A baktérium a vékonybélben szaporodik el, és az étkezést követő 18 – 24 órán belül jelentkezhetnek az első tünetek. A betegek általában hányingert, hányást, hasmenést, hasi görcsöt, illetve magas lázat tapasztalnak. A fertőzés mértéke egyénenként eltérő, de minden korosztályt érint. Veszélyeztetettebb az egészen fiatal és az idősebb generáció. A fertőzés kialakulásához milliós mennyiségű bacilus szükséges, amelyek kialakulhatnak akár egynapos fertőzött tojásban is, amit szobahőmérsékleten tároltak.

A szalmonella legtöbbször az otthon vagy vendéglátóegységekben ( étterem, cukrászda, hotel ) vagy közkonyhákban fogyasztott ételek fogyasztása után alakul ki. A legtöbbször az ok, a nem megfelelően hőkezelt élelmiszer, házi sütemények, krémesek, és más krémes sütemények, de akár a rántott csirke, sült tojás és kagyló miatt is fertőződhetünk.

Hogyan előzhetjük meg fertőzést?

A szalmonella-baktériumokat az alapos sütés,főzés elpusztítja. Ha az étel teljes egészében felforrt, vagy ételhőmérővel ellenőrizhetően a belsejében is elérte a 75 celsius -fokot, biztonsággal fogyasztható. A megmaradt ételt minél hamarabb le kell hűteni, és hűtőbe kell tenni ( legfeljebb 5 C fok ), mert a szobahőmérsékleten való néhány órányi tárolás már veszélyt jelenthet. Felhasználás előtt az ételt újra át kell forrósítani, nem elég csak megmelegíteni. Nagyon fontos a nyersanyagok és késztermékek elkülönítése is. Mindig mossunk kezet, mielőtt ételkészítésbe kezdünk, és amikor befejeztük a nyersanyag ( húsok ) előkészítését is. Étkezés előtt is mossunk kezet!

Ha már kialakult a fertőzés

A fertőzés lefolyása, időtartama, súlyossága változó. Kisgyermekekre, idősekre, legyengült szervezetűekre különösen veszélyes lehet. Fontos megemlíteni, hogy fertőzötteknél nem minden esetben lépnek fel panaszok. Mind a tünetmentes fertőzöttek, mint a gyógyult betegek egy ideig még üríthetik a baktériumot. Ez csak laboratóriumi vizsgálattal deríthető ki. Ha valaki beteg, vagy a vele egy háztartásban élő személy megfertőződött, különösen ügyeljen az alapos kézmosásra, kézfertőtlenítésre. Lázas, hasmenéses személy ételkészítéssel, ételfelszolgálassal ne foglalkozzon, nehogy másokat is megfertőzzön! Ha a fenti tüneteket észleli magán, mindenképpen forduljon orvoshoz! A betegség a higiénés szabályok betartásával és az élelmiszerek megfeleő hűtésével, hőkezelésével elkerülhető.

Vasas Csaba