A versenyképes gazdasághoz korszerű szakképzés kell

Belföldi hírek - szerző: GR

A versenyképes gazdaság a vállalatok, vállalkozások versenyképességén alapul, amihez nélkülözhetetlen a korszerű szakképzés – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerdán, a SkillsHungary verseny nemzeti döntőjén a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban.  

 

(fotó: MTI / Beliczay László)

A miniszter a fiatal szakemberek versenyének megnyitóján hangsúlyozta: a szakképzési rendszer átalakítása során megszületett az új szakképzési törvény és megújult a gyakorlati képzés támogatási rendszere.  

 

A kormány a duális képzési rendszer kiterjesztése mellett döntött, ennek érdekében 2010-ben megállapodást kötöttek a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával (MKIK). Ebben a tanévben már csaknem 50 ezer tanuló vesz részt a duális szakképzésben. Jelenleg mintegy 7000 vállalkozásnál kaphatnak gyakorlati képzést, és a kormány minden lehetséges eszközzel támogatja, hogy további cégek is csatlakozzanak a képzési rendszerhez – emelte ki Varga Mihály.   

 

A nemzetgazdasági miniszter kitért arra: hivatalba lépésekor a kormány több súlyos gazdasági problémával szembesült. A tények mára egyértelműen igazolják, hogy jól tették, amikor gyökeres változtatásokra szánták el magukat – fogalmazott.  

 

Varga Mihály emlékeztetett, hogy tavaly a negyedik negyedévben a várakozásokat jóval meghaladva, 2,7 százalékkal bővült a magyar gazdaság. Hasonlóan dinamikus növekedésre nyolc éve nem volt példa Magyarországon – mondta. Hozzátette: a külkereskedelmi áruforgalom is rekordot döntött tavaly.   

 

Az elmúlt év utolsó negyedévének adatai szerint az Európai Unió 28 tagállama közül Magyarország érte el a negyedik legnagyobb gazdasági bővülést, és vezeti a visegrádi négyek mezőnyét is – ismertette a miniszter.  

 

A tavalyi év végére a foglalkoztatottak száma meghaladta a 4 milliót, ami 280 ezerrel több, mint négy évvel ezelőtt, és egyben 22 éves foglalkoztatottsági csúcsot jelent – hangsúlyozta Varga Mihály. A növekedés egy része ugyan valóban a közfoglalkoztatásból ered, de az elmúlt négy évben a versenyszférában foglalkoztatottak száma is több mint 130 ezerrel nőtt – tette hozzá.  

 

A nemzetgazdasági miniszter kiemelte azt is, hogy a munkanélküliség öt éve nem volt ilyen alacsony Magyarországon, a legfrissebb adatok szerint 9 százalék alá süllyedt.  

 

Vissza kell adni a szaktudás, a szakértelemmel végzett munka becsületét – fogalmazott Varga Mihály. Közölte azt is: a kormány támogatta azt a kezdeményezést, hogy az MKIK pályázza meg a 2018. évi EuroSkills verseny rendezési jogát.  

 

Parragh László, az MKIK elnöke megnyitójában kiemelte: a megmérettetés célja a szakképzés hazai népszerűsítése, minőségi fejlesztése és a magyar szakemberek elismertségének növelése.  

 

A kamara elnöke szerint Magyarországon a rendszerváltás után a szakképzés elszakadt a gazdaságtól. Ezt felismerve kötöttek 2010-ben megállapodást a kormánnyal, és „visszahúzták” a szakképzést a gazdaság közelébe – mondta.  

 

A duális modellt lényege, hogy a képzés nemcsak az iskolában, hanem gyakorlati képzőhelyeken is zajlik, ezt alkalmazzák a sikeres európai gazdaságokban is – hangsúlyozta Parragh László.  

 

Az MKIK március 5-6-án rendezi meg a SkillsHungary nemzeti döntőjét. Itt választják ki azokat a fiatal szakembereket, akik Magyarországot képviselhetik a szakmák idei európai bajnokságán, az EuroSkills versenyen Franciaországban, illetve a jövőre Brazíliában megrendezendő WordSkills világversenyen. A 12 versenyszámban meghirdetett hazai válogatókra mintegy 300 versenyző jelentkezett.

(HH/MTI)