Állattartási körülmények – Felelős állattartás III.

Életmód - szerző: KT

Évente több ezer kutya, macska születik. Nagy része, már a születés pillanatában halálra van ítélve, esetleg az utcán, vagy egy menhelyen végzik. Nem elég, hogy már a kóborló állatoknak nincs helyük, a kölykök elhelyezése is rengeteg gondot okoz!

Azt tudjuk, hogy évente kétszer van tüzelési időszak. Egy szülés alkalmával 5-nél is több utód születhet. Szerencsés esetben a gazda próbál a kölyköknek otthont keresni, ami nem egyszerű. Azokat oltani, féregteleníteni kell. Az ivartalanítást pedig csak egyszer kell kifizetni. Rosszabb esetben már a vemhes szukát kidobják az utcára, vagy a kölykök nejlonzacskóba kötve egy kukában végzik. Sok fölösleges szaporulat születik az utcán kóborló állatok között is. Csak becslések vannak, kb. 1-2 millió kutya kóborol az országban, akik sajnos a felelőtlen állattartás áldozatai. Az elhelyezésben már a menhelyek kapacitásai is végesek. Nincs olyan menhely az országban, ahol nincs túlnépesedés. Annyi gazdát sem lehet már felkutatni, akik az új jövevényeket befogadnák. Nagyon sok olyan felelőtlen gazda van, akik hanyagságból, nem odafigyelés miatt hagyják szaporodni kutyájukat. Amikor megtörténik a baj, úgy oldják meg a problémát, hogy beadják őket a menhelyre, kidobják az utcára, vagy megölik őket. Természetesen a következő tüzelési időszak alkalmával kezdődik az egész elölről.

A felelős gazda még időben ivartalanítja kedvencét, ezzel megelőzve a fölösleges szaporulatot. Az ivartalanítás – ezen felül – több előnnyel is jár. Sok, súlyos betegség megelőzető, pld. méhgyulladás, méhdaganat. Hosszabb életet élnek, sokkal nyugodtabbak, kiegyensúlyozottabbak, könnyebben kezelhetők. TÉVHIT, hogy a szukáknak legalább egyszer elleni kell!

41/2010.(II.26.) Kormány Rendelet módosítása – a kedvtelésből tartott állatok tartásáról – érvényes 2012. augusztus 1-től többek között:
– Tilos gerinces állatot kör alapú kalitkában vagy gömb alakú akváriumban, és gerinces állat kifejlett egyedét harminc liternél kisebb űrtartalmú térben tartani. Rendelkeztek arról is: a kutya-, macska- és a görénykölyköket nyolchetes korukig az anyjukkal kell tartani, a hím sziámi harcos halakat pedig úgy kell tartani, hogy azok egymást, illetve a tükörképüket ne láthassák.

Harkány-Siklós Állat- és Természetbarátok Egyesülete