Az állattartás önkormányzati szabályozásának visszaállítását kéri az ombudsman

Belföldi hírek - szerző: GR

(fotó: www.obh.hu)

Az önkormányzati szabályozás visszaállítását javasolja a mezőgazdasági haszonállatok tartásánál az alapvető jogok biztosa, mert szerinte a jelenleg érvényes előírás nem tesz különbséget a települések típusai és az állattartás fajtái között.

A biztos hivatalának közleménye emlékeztet: korábban a haszonállatok tartását a magasabb rendű jogszabályok mellett a helyi viszonyokhoz igazodva az önkormányzatok állattartási rendeletei szabályozták. A tavaly októberben hatályba lépett változás szerint viszont a mezőgazdasági haszonállatok tartása, a tartás körülményei, az állatok egyedszáma önkormányzati rendeletben nem korlátozható. A Vidékfejlesztési Minisztérium az intézkedés egyik céljaként azt emelte ki, hogy helyreálljon az állattenyésztés, illetve a növénytermesztés egyensúlya.

Az ombudsmani intézmény létrejötte óta sok panasz tanúsította, hogy a haszonállatok tartása egyre több konfliktussal jár, különösen a nagyobb, városiasabb települések belterületén. A problémák alapvető forrása az állattartással járó szag, valamint az állatok környezetében megjelenő rovarok és rágcsálók nagy száma – áll a közleményben.

Szabó Máté alapjogi biztos egy most elkészült jelentésében rámutatott, hogy amíg egy városi környezetben idegennek minősülnek és valószínűleg a terület rendeltetésszerű használatát is zavarják a mezőgazdasági haszonállatok tartásával járó szagok, addig ugyanezek általában elfogadottak egy falusi környezetben.

Ezért a biztos szerint fontos lenne, hogy az önkormányzatok a helyi viszonyoknak megfelelően, fajta és darabszám szerint szabályozzák az állattartást, lehetőséget biztosítva arra is, hogy megelőzzék a konfliktusokat, illetve az esetleges vitákat, panaszokat az önkormányzat rendezze.

A közlemény szerint a biztos ezért felkérte a vidékfejlesztési minisztert, hogy tegyen javaslatot az állatok tartásának olyan önkormányzati szintű szabályozására, amely figyelembe veszi a települések övezeti besorolását, a helyi viszonyokat.

(forrás: MTI)