Felelős állattartás

Életmód - szerző: KT

2012. 08. 16-án, a Hontalan Állatok Világnapján, Vajszlón, a Szociális Háló Egyesület szervezésében egyesületünk esélyt kapott arra, hogy bemutassa az állatvédők munkáját.

Köszönetet mondunk a Szociális Háló Egyesületnek ezért a lehetőségért, hiszen úgy gondoljuk, hogy előadásunk a hallgatóságnak hasznos, és tanulságos volt. Tanulságos volt számunkra is, mert az volt a benyomásunk, hogy nagyon sokan nincsenek tisztában a fogalmakkal, pld. „felelős állattartás”, és sokan nem ismerik az állatvédelmi törvényt sem. Úgy gondoljuk, hogy az országban kialakult helyzethez a tájékozottság hiánya is hozzájárul. Most szereténk egy cikksorozaton belül – a lényeget kiemelve – rámutatni a jó útra.

A FELELŐS GAZDA mielőtt magához venne egy állatot, jól átgondolja a döntését, hogy a kiválasztott fajtának megfelelő környezetet, életteret, mozgást, táplálékot tud-e biztosítani. Olyan állatot vesz maga mellé, akiről élete végéig gondoskodni tud (kutya esetében 10-15 év). Felelős állattartás fogalom körébe tartozik a jó gazda. A jó gazda tudatos, következetes, ismeri a fajta igényeit (munkakedv, mozgásigény), és ezeket is szem előtt tartja a kiválasztás során. A normális ember-állat kapcsolatnak a szereteten kell alapulnia, mint minden jó kapcsolatnak. Ha már vállaltunk egy állatot gondoskodjunk róla felelősségteljesen, szeretettel és odafigyeléssel. Annyira sokat tudnak Ők is adni és nem várnak cserébe semmit. A kutya feltétel nélkül is tud szeretni, így mi is ehhez méltóan bánjunk vele. Tartsuk tiszteletben az Ő érzéseit is, ne csak Önnön igényeinkkel foglalkozzunk (Id.Tappancs Állatotthon).

41/2010.(II.26.) Kormány Rendelet módosítása – a kedvtelésből tartott állatok tartásáról – érvényes 2012. augusztus 1-től többek között:
Az állatvédelmi bírság alapösszegét a jogsértés körülményeitől függően felszorozzák. A büntetés kiszabásánál a legmagasabb, 10-es szorzót akkor kell alkalmazni, ha valaki az állat életét elfogadható ok vagy körülmény nélkül oltotta ki, állatot kínzott; az állat tulajdonjogával, tartásával felhagyott, az állatot elűzte, elhagyta, kitette. Ez esetben a bírság összege százötvenezer forint.

Harkány-Siklós Állat- és Természetbarátok Egyesülete