Beindul az első Ford, mikulásiskola nyílik

Gyorshír - szerző: Kacsúr Tamás

Avagy mindent a mai napról. Mi történt a születésnapján? Minek a világnapja van? Milyen idő lesz Harkányban? Milyen programok várnak ma ránk? Kik az ügyeletesek? A nap első cikkéből ma is megtudhatják.

 

Szép napot kívánunk olvasóinknak, köszöntjük a születésnaposokat valamint a névnapjukat ma ünneplő Adalberteknek. A német név jelentése nemes, fényes.

 

Szeptember 27-én e napon történt: 1884-ben megnyitják a budapesti operaházat. 1908-ban elkészül az első Ford T-Modell. 1937–ben a New York állambeli Albionban megnyílik az első Mikulásiskola. 1921–ben e napon született Jancsó Miklós Kossuth-díjas filmrendező, 1979–ben Görög Zita celeb.

 

Ma van a turisztikai világnap és a zsidó kalendárium legfontosabb ünnepe, a Yom Kippur. Az “Engesztelés napja” szeptember 27-én naplementekor kezdődik és 28-án naplementekor ér véget. Ez alatt az idő alatt tilos ételt, italt fogyasztani és dohányozni.

 

Várható időjárás térségünkben: felhős, 18 C° maximummal. Most 10,9 C° van, az országos átlag 9 C°. Ezen a napon a leghidegebbet 1906-ban mérték Egerben, ahol -4,0 C° volt. A legmelegebbet, 33,2 C°-ot Kaposváron regisztrálták 1942-ben.

 

Ügyeletes gyógyszertár: Hollós patika (Siklós, Baross Gábor u. 7. tel.: 72/351-606).

 

És azt tudta, hogy a horvátországi Zadar városában épült meg a világ első tengeri orgonája, mely a szél és a tengerhullámok morajlásának hangjain zenél?