Egy bevándorló eltartása napi 4500 forint

Belföldi hírek - szerző: MTI

Az idegenrendészeti és a bevándorlással kapcsolatos szabályok jelentős szigorítását sürgette ismét Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője kedden, miután Budapesten, a Keleti pályaudvaron tájékozódott a fokozódó bevándorlás következtében kialakult helyzetről.

 

 

A politikus sajtótájékoztatóján “rémisztő” adatnak nevezte, hogy a január elseje óta Magyarországra érkezett illegális bevándorlók száma

 

kedden már átlépi a 23 ezret.

 

Viszonyításul jelezte, hogy tavaly összesen 43 ezren nyújtottak be menekültkérelmet. Megjegyezte, hogy a Keleti pályaudvaron az elmúlt hétvégén végzett szúrópróbaszerű ellenőrzésekkel 501 illegális bevándorlót tartóztattak fel, többségüket már nem először.

 

Rogán Antal ezek alapján azt mondta, égető problémának tartja Magyarországon a bevándorlást, ezért újra kérte a kormányt, mihamarabb indítson nemzeti konzultációt a témában, ami felhatalmazást adhat majd a parlamentnek, hogy változtasson a bevándorlási szabályokon, és hogy az Európai Unió vonatkozó szabályaival is szembemenjen.

 

A Fidesz frakcióvezetője szerint az előírásokat úgy kellene módosítani, hogy a Magyarországra érkező illegális bevándorlókat menekültkérelemtől függetlenül idegenrendészeti őrizetbe lehessen venni, utána pedig mindaddig ellenőrzés alatt kellene tartani őket, amíg kiderül, jogosultak-e menekültstátusra. Ha nem jogosultak, haladéktalanul ki kell toloncolni őket Magyarországról – mondta.

 

Azt is kiemelte, hogy ha a magyar hatóságok nem végzik el a kellő alaposságú ellenőrzéseket, akkor “Magyarország schengeni tagságát is kockáztatjuk”.

 

Rogán Antal kitért továbbá arra, hogy egy bevándorló eltartása a befogadó állomásokon napi 4500 forintjába kerül az államnak, így ha a mostani bevándorlási tendencia folytatódik, akkor “az idei évi tervezett költségvetés sem lesz e téren tartható”.

 

A frakcióvezető kérdésre azt is mondta, hogy a problémát jelentő megélhetési bevándorlók tömege nem a határon túli magyar lakta területekről jön.

 

A tájékoztató végén néhány tiltakozó “Vigyázat! Államilag szított idegengyűlölet!”, “A kivándorlásról mikor tartasz sajtótájékoztatót?” és “56-ban is zárt határokat szerettél volna?” feliratú papírokat mutatott fel Rogán Antal mögött. A tiltakozókat – akik nem egy szervezet tagjaiként, hanem magánszemélyekként mutatkoztak be – rendőrök igazoltatták a pályaudvaron.