Elhelyezték az új kórházi szárny alapkövét

Helyi - szerző: Kacsúr Tamás

Új szárnnyal bővül a Zsigmondy Vilmos Harkányi Gyógyfürdőkórház épülete: a több, mint 800 millió forintból jövő februárra elkészülő épületrész alapkövét pénteken helyezték el.  

 

Mint arról korábban beszámoltunk, az új szárny építését márciusban kezdték. Dr. Péter Iván főigazgató elmondta: a fejlesztésnek köszönhetően a jelenleg 345 ágyas intézmény 88 olyan költségtérítéses férőhellyel bővül, ahol négycsillagos szállodai ellátást kínálnak pikkelysömörben szenvedő betegeknek. A beruházás európai uniós támogatásból valósul meg, az intézmény a pénzért cserébe évente 2 ezer pikkelysömörös beteg gondozását vállalta – tette hozzá az MTI munkatársának.

 

Tiffán Zsolt, a térség fideszes országgyűlési képviselője, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke az alapkőletétel alkalmából mondott beszédében hangsúlyozta, hogy a fejlesztésnek köszönhetően a kórház európai színvonalú ellátást biztosíthat a betegeknek, és hozzájárul ahhoz, hogy Harkány “fejlődő pályán” indulhasson el.

A politikus szólt arról, hogy a magyar kormány az elmúlt három évben nagy erőfeszítéseket tett a korábban a struktúráját tekintve átláthatatlan hazai egészségügy megújításáért is. Úgy vélte: ma az ország az egészségügy területén is jobban teljesít. A gyógyfürdőkórház új szárnyának építése része Harkány gyógyászati és egészségturisztikai szolgáltatásainak bővítését célzó, 2011-ben kezdődött 1,6 milliárd forintos fejlesztésnek. A munkálatok a kórház balneológiai épülete előtti közpark átépítését, járdák újraburkolását, a csapadékvíz-elvezetés megoldását, valamint a szennyvízcsatorna-rekonstrukciót is magában foglalják.

 

A harkányi gyógyvíz – Egészséget adó és megőrző őselem című projekttől a vendégforgalom emelkedését és a gyógyvíz nagyobb nemzetközi ismertségét várják a város és az intézmények vezetői. Megítélésük szerint a pikkelysömör kezelésében bizonyítottan jó hatású harkányi gyógyvíz egyre több beteg érdeklődését keltheti fel Európában, a magasabb színvonalú ellátás pedig az igényesebb, külföldi vendégeknek is vonzó lehet.