Eredményes évet zárt a Városgazdálkodási Zrt.

Helyi - szerző: HH

Kilenc hónappal ezelőtt alapította meg a város önkormányzata a Harkányi Városgazdálkodási Zrt-t, mely a korábbi városgondnokságot váltotta fel. Az új cég létrehozásának célja az volt, hogy az addigi közterület-fenntartási feladatok új gazdasági munkákkal bővüljenek.

 

 

Nagyon széles körű feladatokat lát el a Harkányi Városgazdálkodási Zrt. Azon túl, hogy a város útjairól és közterületeiről gondoskodunk, az új céggel biztosítva látjuk azt, hogy az itt élők, itt lakók mindennapjait is segítsük – mondta kérdésre válaszolva Marosi András, a cég vezetője. Az ágak, nyesedékek ledarálásától kezdve a fürdő területének rendben tartásáig sokrétűek a feladatok. A dolgozói létszám adva volt eddig is – közel száztíz főnek adunk munkát –, az új struktúrában szervezettebben, magasabb minőségű munkavégzéssel dolgoznak.

 

Mit jelent az új struktúra, az új feladatok?

 

Nyolc csoportban zajlik a munkavégzés és hozzájuk csatlakozik az a szakember gárda, akik a szakipari dolgokat végzik. Felállt a kertészeti üzemünk, itt a jövőben még két csoportot kívánunk indítani. Helyben van a termálvíz, ami eddig is itt volt, csak a városgondnokság nem használta ki ezeket a lehetőségeket. Ebben más a mostani cég, hogy élünk a lehetőségekkel. Ezáltal a városban kihelyezett egynyári és kétnyári növények közel hetvenöt százalékát saját termelésből helyeztük ki. A növényeket vásárokon értékesítettük is, a lakosság körében sikere volt ezeknek az árusításoknak, amit a jövőben folytatni kívánunk. A saját nevelésű virágok kihelyezése a város útjain is látszott az idei évben. A nyár folyamán húsz százalékkal nagyobb területen helyeztünk ki virágokat, ami tizennyolcezer darabos növényszám emelkedést jelentett.

 

Ezek már a most létrehozott cégforma új feladatai közül valók. Az őszi-téli időszakban kihelyezésre került növények körében szintén saját nevelésről beszélhetünk. Ebben az időszakban háromszor annyit sikerült kihelyeznünk, mint korábban. A jövőt illetően pedig elkezdtük az örökzöldek előállítását.

 

Közel kétezer tuja szaporítása történik jelenleg a telephelyünkön. Ezekkel a növényekkel a rendezvényhelyszíneket szeretnék díszíteni a jövőben. Ez is egy olyan kezdeményezés, amit más városokban, más rendezvényeken nem láthatunk. A virágok mellett fontos a megjelenítésük is. Éppen ezért új virágágyások, virágszigetek létesültek a főbb közlekedési útszakaszok mellett. A százegy tervezettből nyolcvankettő elkészült.

 

A kertészet mellett mik azok a munkák, amikre büszke az év végén?

 

Saját magunk által előállított térkővel újítottuk fel a Zsigmondy sétányon a Wass Albert szobor körüli részt és ebből a térkőből készült el a nyár folyamán az Arany János utca felújított járdaszakasza is. Mellettük dolgozik egy karbantartási építési csoport, akik a nyáron folyamatosan dolgoztak az óvoda és az iskola épületében. Mindkét intézményben sok évre visszamenő felújítást tudtunk végrehajtani.

 

A parkettacsiszolásától a világítótestekig mindent sikerült felújítani, javítani a nyár folyamán. Van egy kis asztalos csapatunk is, az ő munkájukat dicséri az egykori mini abc mögötti játszótér felújítása, rendbetétele. Ezt a munkát a jövőben folytatjuk és a város összes játszóterét rendbe kívánjuk tenni.

 

Mik a jövőbeni feladatok a felsoroltakon kívül?

 

Úgy gondolom, hogy a csapadékvíz és belvíz problémák orvoslása sürgető és fontos feladata a jövőben a városgazdálkodásnak. Elkezdtük a belvíz problémák feltérképezését.

 

Elsősorban lakossági bejelentések alapján körbejártuk a várost és megbíztunk egy vízügyi mérnököt a korábbi tervek áttekintésével és aktualizálásával. Komplett átfogó tervet készítünk a csapadékvíz-belvíz kérdésére. Nehéz türelmet kérnem azoktól a lakosoktól, akik egykiadósabb esőzést követően bokáig tocsognak a vízben, de ezen a területen sok éves mulasztását kell pótolnunk. Hisz ez a probléma nem mostantól van jelen a város életében. A múlthoz képest annyiban más a mostani városgazdálkodási cég, hogy napirendre vettük ezt a kérdést.

 

Egy kis türelmét kérem mindazoknak, akiknek ez a probléma nehezíti a mindennapjait, mert úgy gondolom, hogy szakszerűtlenül beavatkozva nagyobb kárt csinálnánk, mint amekkora eredményt várunk az elvégzett munkától. Az idei évben kitisztítottuk a Lanka-csatornát 1400 méter hosszan, ezáltal elértük, hogy a gépállomás területen 30 centit apadt a belvíz. A Terehegyi-árok belterületi részét 1200 méteren tisztítottuk meg.

 

Folyamatosan végezzük a belvíz és csapadékvíz probléma megoldását jelentő feladatokat. Elkezdtük a meglévő zöldterületek feltérképezését azon a területeken is, ahol ez idáig nem volt egységes, egyenletes a talaj. Szeretnénk egységes zöldfelületeket létrehoznia városban.

 

Mindemellett van egy működő fűszernövénykertünk, ahol a fűszernövények mellett az erdészeti csemeték továbbnevelése folyik. Elkezdtük a város cserjéinek a feltérképezését is, hogy hol kell a sövényeket pótolni, az azokhoz szükséges pótlások nevelését megkezdtük. Így válik teljessé a város közterületeinek szebbé tétele.2017 pedig a fürdő éve lesz. A városgazdálkodás kiemelt figyelmet fordítva város ékkövére, a Harkányi Gyógy- és Strandfürdő területére.

 

Bírja ezt eszközökkel, dolgozókkal a cég?

 

Szerettünk volna még több embert felvenni, de egyszerűen nemvolt elég jelentkező, illetve nagyon gyors a fluktuáció. A munkakedvvel vannak problémák, azonban ezt is lehetőségeinkhez mérten megpróbáljuk orvosolni. Továbbra is tervezzük dolgozók felvételét, azonban szeretnénk minőségi és munkájára odafigyelő kollégákat a cégnél tudni. Létrehoztunk egy pályázatíró irodát a városgazdálkodás keretein belül. Profi munkatárssal azon vagyunk, hogy a pályázatoknak köszönhetően sikerüljön az elkezdett gépbeszerzés folytatása, így többek közt – ha lehetőségünk lesz rá – egy árokkarbantartó gépsort szeretnénk vásárolni.

 

Az idei év fontos eredménye ugyanis, hogy a vállalkozói tevékenység hasznából sikerült beszerezni új eszközöket, folyamatosan modernizáljuk a gépparkot. Az idén vásárolt két seprőgépünk napi 100 kilométert tesz meg. Tervben van még további eszközfejlesztés, amit a cég profitjából kívánunk finanszírozni.

 

Az eszközbeszerzésnél odafigyelünk a kibocsátott zajszintre is, hogy ne zavarjuk a Harkányba érkező vendégeket. Ezért is voltfontos, hogy az eddig pusztán az önkormányzat finanszírozásából fenntartott városgondnokságot felváltsa egy profitorientált városgazdálkodás. Ebből tudunk építkezni, fejleszteni az elkövetkezendő évek során.