Ez történt ma a nagyvilágban

Nagyvilág - szerző: Kacsúr Tamás

Csak néhány mondatban mindaz, amit tudni érdemes. A mozaikból: az oroszok légierejüket fejlesztik és kínai gázvezetéket kezdtek építeni. Németországban sztrájkoltak a vasutasok és a pilóták is fenyegetőznek. Az iszlám állam újabb újságírót fejezett le, Ukrajna gázvezetéket nyitott.

 

 

Oroszország: még idén 180 új repülőgéppel és helikopterrel bővül az orosz fegyveres erők gépparkja, amit folyamatosan fognak megkapni – mondta Szergej Sojgu, az ország védelmi minisztere. Nem ez az első orosz hadászati fejlesztés, idén már 50 repülőt kapott a hadtest, tavaly pedig 86 repülővel és 100 helikopterrel gyarapodott az állomány.

 

Oroszország-Kína: a két ország még májusban állapodott meg arról a 4000 kilométeres gázvezetékről, amit most elkezdtek építeni. A beruházás ötezer milliárd forintnyi rubelt emészt fel, harminc évig szóló szerződésükben 400 milliárd dollárért évi 38 milliárd köbméter gáz szállítását rögzítették a nagyhatalmak. A Szibéria Ereje elnevezésű vezetékkel Putyin a szankciók miatt függetlenítené magát az európai gázpiactól. Tervek szerint a vezeték 2019-ben szállítja az első köbmétereket Kína mellett más távol-keleti országokba is.

 

Németország: háromórás figyelmeztető sztrájkot tartottak a német vasutasok. A jobb munkakörülményekért és a kevesebb túlóra érdekében felfüggesztett munka jelentős fennakadásokat okozott az ország közlekedésében. A Lufthansa pilótái is elégedetlenkednek, elmaradt reformok miatt szintén munkájuk beszüntetésével fenyegetőznek.

 

Irak: az Iszlám Állam (IS) terrorista szervezet megölte Steven Sotloffot. Az újságíró 2013-ban tűnt el, lefejezése hasonló James Foley kivégzéséhez. A videoüzenetben a 31 éves Sotloffal elmondatják, hogy halálával az Egyesült Államok fizet az iraki intervencióért. Az IS harcosai közölték, hogy hamarosan David Hainest, a fogságukban lévő brit újságírót is lefejezik.

 

Szlovákia-Ukrajna:  Robert Fico szlovák miniszterelnök, Arszenyij Jacenyuk ukrán kormányfő és Klaus-Dieter Borchardt, az Európai Bizottság energiaügyi főigazgatóságának belső energiapiacért felelős igazgatója jelképesen elindította a gázszállítást a szlovákiai Nagykapos határában létesített kompresszorállomáson, ahol az ukrán éves földgázfelhasználás 20 százalékát fedezni képes szállítási kapacitással rendelkező gázvezetéket helyeztek üzembe.