Ezért nem lesz járda és zebra az üdülőtelepeken

Helyi - szerző: HH

Azon túl, hogy nem alakítható ki, egész egyszerűen a legtöbb utcában nincs is rá hely. Sem szükség, hiszen az ilyen övezetek közlekedésére külön jogszabály vonatkozik.

 

A két városrész ugyanis lakó-pihenő övezetnek van nyilvánítva, és mint olyanban, sajátos közlekedési szabályokat fogalmaz meg a KRESZ.

 

A gyalogosok mehetnek az úton

 

A lakó-pihenő övezetben, ahol nincs járda, a gyalogosok az utat teljes szélességében használhatják. Ez azért is biztonságos, mert a tábla hatálya alatt – tehát nem a következő kereszteződésig, hanem az övezet végét jelző tábláig – az autósok mindössze 20 kilométeres óránkénti sebességgel hajthatnak.

 

Fontos megemlíteni, hogy csak az ott lakók vagy a célzottan oda érkezők hajthatnak be a kék tábla mögötti területekre. A céltalanul bolyongó házaló eladók – beleértve a jégkrémes kocsit, a dinnyeárust vagy a gázpalackot kínálgató sufniárust – nem. Szintén szabad az út az építő- és tüzelőanyagot szállító tehergépkocsi valamint az út- és közmű építésére vagy fenntartására szolgáló jármű, a szemetesautó, rendőr, mentő, tűzoltó és a postás előtt. A fuvarosnak azonban nem elég megesküdni úti céljáról, azt okmányokkal is igazolni kell.

 

Gyalogátkelőhely: nincs is hova menni

 

Ugyan sokszor megfogalmazódott már az igény rá, ám alapvetően járda hiányában nincs honnan és nincs hova vezessen egy Siklósi utat átszelő zebra – vagy hivatalos néven kijelölt gyalogosátkelő hely. A másik ok a vízelvezető árkok. Hiába ugrálják át sokszor fiatalokat is megszégyenítő fürgeséggel a nyugágyukat húzó idősebb embertársaink, azt legtöbbször feleslegesen teszik: egy másik irányban lévő buszmegállót leszámítva a túloldalon csak egy erdősáv van, ami miatt nem érdemes elhagyni a biztonságos zónát. Kifizetődőbb az első kijelölt helyen, a Szúnyog tónál vagy a piac sarkánál lévő járda meghosszabbított szakaszában szabályosan átkelni – ez utóbbi sarkot valóban célszerű lehetne átkelőhelynek kialakítani.

 

A víkendtelepek alapvetően nem állandó tartózkodásra, hanem nyaralásra lettek tervezve. Az idő ezen túlmutatott, és immáron a város lakosságának jelentős része számára nyújt otthont a csendes, nyugodt kertvárosi övezet. Ez pedig újabb elvárásokat szül a fél évszázados, elavult koncepcióval szemben.