Ezren juthatnak álláshoz Baranyában

Baranya - szerző: HH

Aláírták a támogatási szerződést, indulhat a 2,688 milliárd forint értékű pályázat a baranyai emberek foglalkoztatásáért. A foglalkoztatási paktumok keretében több mint kétezer ember vesz részt a munkaerőpiaci programokon, 1000 fő jut álláshoz.

 

 

A munkaerőpiaci keresletre alapozott képzési és elhelyezkedési lehetőséget biztosít a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Foglalkoztatási Paktum pályázata, melyet a Kormányhivatal és a Baranya Megyei Önkormányzat közösen valósít meg. Ilyen jellegű szakmai és társadalmi együttműködés példa nélküli mind tartalmát, mind pedig az összeg nagyságát tekintve.

 

Az erről szóló megállapodást csütörtökön írta alá Nagy Csaba, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke és Lábadyné Csaba Anikó, a Magyar Államkincstár Baranya Megyei Igazgatóság igazgatója.

 

2016 áprilisától 2021. március végéig a foglalkoztatási paktumok keretében több mint kétezer ember vesz részt a munkaerőpiaci programokon, 1000 fő jut álláshoz.

 

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programon belül a Foglalkoztatási Paktum a legnagyobb horderejű, legnagyobb pénzügyi tartalmú és a legtöbb, mintegy 2000 embert érintő program. Eddig az előkészítés zajlott, a pályázatot pozitívan bírálták el és itt van az első kézzel fogható aláírt szerződés, ami elindítja a kormányzati és az uniós forrásokat közvetlenül az emberek felé – mondta Nagy Csaba, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke. Hozzátette, a Paktum a hátrányos helyzetű emberek foglalkoztatottságának növelése képzések megvalósításával.

 

A Baranya Megyei kormányhivatal, mint konzorciumi partner adja a foglalkoztatási, szakmai hátterét. Cél a piaci igényekhez illeszkedő, valamint a megyei fejlesztéseket figyelembe vevő képzések indítása.

 

Dr. Horváth Zoltán Baranya megyei kormánymegbízott a sajtótájékoztatón elmondta: A paktum megvalósítása során legfontosabb partnereink a munkaadók, hiszen nélkülük nem valósulhatna meg a projekt. Komoly trendváltás történt a munkaerőpiacon. Bizonyos szakmai képzettségű embereket keresnek, ez az igazi kihívás. A Baranya Megyei Kormányhivatal, mint konzorciumi partner adja a foglalkoztatási, szakmai hátterét az álláskeresők programba vonásának, képzésük biztosításának, elsődleges munkaerő-piacra való visszavezetésének.

 

A Magyar Államkincstár Baranya Megyei Szervezete jelentős szerepet vállal a támogatás folyósításában.

 

A pályázat 2016 áprilisában került benyújtásra. A Magyar Államkincstár ellenőrizte, hogy a kiírás megfelel-e a szabályoknak, ezek alapján terjesztettük fel értékelésre és döntésre a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz. A döntés 2016. július 20-án megszületett, ennek alapján kerül sor a szerződéskötésre. Ezt követően lehetőség nyílik arra, hogy a támogatás teljes összegét előlegként megkapja a Baranya Megyei Önkormányzat és a Baranya Megyei Kormányhivatal, amiből a továbbiakban finanszírozzák a projekt lebonyolítását – hangsúlyozta Lábadyné Csaba Anikó, a Magyar Államkincstár Baranya Megyei Igazgatóságának igazgatója.

 

A projekt összköltségének több, mint 70 százalékát a programba bekerülő, jelenleg munkahellyel nem rendelkező emberek támogatására fordítják. Ez a pénz többek között képzési, bér- és járuléktámogatás, utazási költségtérítés formájában jelenik meg.