Fél évig munkaterület lesz az arborétum – hivatalosan is átvették a munkaterületet

Helyi - szerző: HH

Csütörtök délelőtt ünnepélyes keretek között adták át az arborétum munkaterületét a kivitelezőnek. Harkány 54 ezer négyzetméteres zöldterülete 200 millió forintos uniós támogatásnak köszönhetően újul meg.

 

Az élhető és szerethető város egyik legfontosabb alapkövetelménye a vonzó épített környezet kialakítása, a rendezett közterületek, és az aktív szabadidő eltöltését lehetővé tevő parkok. A fejlesztések a család- és klímabarát szempontokat figyelembe véve valósulnak meg, egy turisztikailag vonzóbb arborétuma lesz a városnak, amely a családok és fiatalok számára szabadidejük hasznos eltöltéséhez járulhat hozzá.

 

A fürdőfejlesztés mellett a lakó-, közösségi és egyéb területek fejlesztése is megfogalmazódott 2013-2014. évben, amikor a polgármesterei programként számos elem mellett a harkányi arborétum rehabilitációja is papírra került – emlékeztetett Baksai Endre Tamás az ünnepélyes eseményen. Harkány polgármestere hozzátette: a Zsigmondy sétány, az őspark és a piac két ütemben való fejlesztése mellett egy újabb élhető belvárosi terület kerül kialakításra, mely a helyeik és a vendégek számára egyaránt vonzó.

 

A mostani ütem a Spar-tól a hotelig terjed. A több mint 54 ezer négyzetméteren a felújítással érintett zöldfelületek 50, gyalogos sétányok 1,8 ezer négyzetmétert tesznek ki, melyen 340 négyzetméter új gyalogos felület is kialakításra kerül. Emellett épül egy 400 méter hosszú futópálya pavilonnal, wifivel és egy 280 négyzetméteres játszótér okospaddal, valamint egy 8 állomásos tanösvény is. Az ide telepített 500 növény között fák, cserjék, örökzöldek vegyesen szerepelnek majd – részletezte a polgármester. Oldalunkon hamarosan részletesebben is bemutatjuk a projekt egyes elemeit.

 

Harkányra a baranyai közösség úgy tekint, mint egy kiemelten fontos városra – fogalmazott dr. Őri László. A megyei közgyűlés elnöke hozzátette: a most záruló fejlesztési ciklusnak a harkányiak a nyertesei, és reményei szerint a most induló fejlesztési programban is sikerül majd megvalósítani mindazt, amit a helyiek megfogalmaztak. Ha a megyei önkormányzat segítő keze, szakmai munkája, projektmenedzsment tevékenysége párosul a helyi civil szervezetek, intézmények széleskörű összefogáshoz és a helyi önkormányzat tevékenységéhez, akkor a legnehezebb gazdasági környezetben is lehet sikereket elérni.

 

Ha az elmúlt kilenc év fejlesztési tételeit összeadjuk, az meghaladja a 15 milliárd forintot – összegezte Nagy Csaba. A térség országgyűlési képviselője kiemelte, a fürdő további fejlesztésének rendelkezésre álló terveivel Harkány határozott, előremutató elképzeléssel bír. Leszögezte: Harkányban egy átgondolt városfejlesztés zajlik, a polgármester munkájával az elmúlt 9 év alatt bebizonyította, hogy a város jó kezekben van.

 

A projektet, annak egyes elemeit, elképzeléseit a későbbek során oldalunkon részletesen is bemutatjuk, de mint a többi pályázat esetében, a támogatás feltételeként biztosított egyéb megjelenésekből is tájékozódhat.