Fesztivál születik: három nap az Ormánságban

Baranya - szerző: HH

Közösségépítést, a kulturális- és ökoturizmus fejlesztését tűzve ki célul az Ormánság három apró településén ígér minőségi programokat a Bőköz Fesztivál. Kémes, Szaporca és Tésenfa helyszíneire szeptember 23-25. között olyan fellépők érkeznek, mint Hobo vagy Szőke András.

 

A három falu 23 helyszínén több, mint ötven program zajlik, közel 200 közreműködővel. A hagyományteremtő szándékkal életre hívott rendezvényen a fellépők között köszönthetjük Pál István Szalonna és Bandáját, Szirtes Edina Mókust, a Hagyományok Házát, a Nemzeti Filharmóniát, Varnusz Xavért, Boros Misit, Hobot, Sipos Mihályt, a Pécsi Balettet, a Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Kar színművész szakos hallgatóit, a Tanac és a Forrás táncegyüttest, Szőke Andrást és David Yengibariant is.

 

Az Ormánságot bemutató régi és új filmek mellett 12 kiállításon egyebek mellett a Janus Pannonius Múzeum régészeti és néprajzi anyagait is megtekinthetjük. Az Ős-Dráva Látogatóközpont ad otthont a kistelepülések kultúrájával és fesztiváléletével kapcsolatos konferenciának, és itt nyílik lehetőség kenuzni is a Fekete vízen valamint a Dráván.

 

A fesztivált követő napon 100 helyi kisiskolás utazik a Nemzeti Színházba, ahol körbevezetik őket és előadást is tartanak számukra. A fesztivál egyik küldetésének tekinti a szaporcai 1888-as Angster orgona felújítására kezdeményezett gyűjtés támogatását is.