Fontos választási határidők közelegnek

Belföldi hírek - szerző: Kacsúr Tamás

Még két hétig lehet jelentkezni a külképviseleti névjegyzékbe

 

Még két hétig, március 29-éig jelentkezhetnek a külképviseleti névjegyzékbe azok a választójoggal rendelkező magyar állampolgárok, akik az áprilisi országgyűlési választás napján nem tartózkodnak Magyarországon. Eddig 16 298-an jelentkeztek, majdnem minden negyedik jelentkező Londonban szavazna.

 

Azok a magyarországi lakhellyel rendelkező választópolgárok, akik az április 6-ai országgyűlési képviselő-választás idején nem tartózkodnak Magyarországon, az ország külképviseletein voksolhatnak. Ehhez azonban március 29-én 16 óráig fel kell vetetniük magukat a külképviseleti névjegyzékbe.

 

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) internetes tájékoztató oldala múlt szombat reggeli, 8.30-as adataiból kiderül: eddig 3016-an kérték, hogy Londonban szavazhassanak, Münchenben 1682-en szerepelnek a névjegyzékben. A harmadik legnépszerűbb város Brüsszel: 1137-en már jelezték, hogy ott akarnak voksolni április 6-án, a negyedik legnépszerűbb Bern (830), az ötödik pedig Berlin (796).

 

Hatszáznál is többen kérték eddig, hogy Csíkszeredán (605), Hágában (613) szavazhassanak, és ötszáznál is többen, hogy Párizsban (599), New Yorkban (531), Dublinban (516) és Bécsben (514) szavazhassanak, háromszáznál többen, hogy Stockholmban (320).

 

Tíznél kevesebb választópolgár jelentkezett Brazíliaváros, Vilnius, Teherán (9-9), Santiago de Chile, Tirana, Almati, Csungking, Nairobi (8-8), Riga, Eszék (7-7), Tripoli, Jekatyerinburg, Bejrút (6-6) valamint Kassa és Tunisz (5-5) névjegyzékébe.

 

A www.valasztas.hu adataiból kiderül az is, hogy a legtöbben (725-en) a főváros 3-as számú egyéni választókerületéből (ennek központja a XII. kerület) kérték magukat külképviseleti névjegyzékbe vetetni, az V. kerületi székhelyű 1-es egyéni választókerületből (oevk) 711-en, a II. kerületi székhelyű 4-es oevk-ból 682-en, a VII. kerületi székhelyű 5-ös oevk-ból 589-en kérték felvételüket külképviseleti névjegyzékbe.

 

A március 29-ei határidő után már senkit nem lehet felvenni a külképviseleti névjegyzékbe. Amikor valakit felvesznek oda, akkor a lakcíme szerinti szavazókör névjegyzékében feltüntetik, hogy a választópolgár a külképviseleti névjegyzékben szerepel. A szavazóköri névjegyzék kinyomtatott példányán pedig nem jelennek meg a külképviseleti névjegyzékbe felvett választópolgárok, így biztosítható, hogy egy választópolgár ne szavazhasson a külképviseleten és a lakóhelye szerinti szavazókörben is.

 

Ha mégis Magyarországon szeretne szavazni a külképviseleti névjegyzékbe már felvett választópolgár, akkor ugyancsak március 29-éig kérheti, hogy töröljék onnan, és vegyék vissza a lakóhelye szerinti szavazókörbe. Lehetőség van arra is, hogy az a választópolgár, aki már jelentkezett a külképviseleti névjegyzékbe, megváltoztassa külföldi szavazásának helyszínét.

 

A kérelmeket személyesen vagy levélben a választópolgár lakcíme szerinti helyi választási irodában lehet benyújtani, továbbá vagy a www.valasztas.hu honlapon, vagy – ügyfélkapus regisztráció esetén – a www.magyarorszag.hu honlapon.  

 

A külképviseleti névjegyzékbe történő felvételhez a választópolgárnak meg kell adnia a személyes adatait, és meg kell jelölnie, melyik ország melyik külképviseletén akar szavazni.

 

A külföldön szavazó, magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok kizárólag Magyarország külképviseletein szavazhatnak, levélben nem. A külképviseleten a választópolgár a lakcíme szerinti országgyűlési egyéni választókerület szavazólapján, valamint a pártlistás vagy – ha nemzetiségiként regisztrált – nemzetiségi listás szavazólapon szavazhat.

 

A választópolgárok 74 ország 97 külképviseletén adhatják le voksukat a magyarországi szavazás napján; az időeltolódás miatt az amerikai kontinensen a magyarországi szavazást megelőző napon, szombaton tartják a voksolást.

 

A jövő héten már postázza az NVI a levélben szavazók levélcsomagját

 

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) a jövő héten postázza azoknak a külföldön élő magyar választóknak a szavazási levélcsomagját, akik levélben voksolhatnak április 6-án.

 

A tavaszi országgyűlési választáson a külföldön élő, magyarországi állandó lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárok levélben szavazhatnak, de csak az országos pártlistákra, ehhez azonban előbb regisztrálniuk kell az NVI-nél (március 22-én 16 óráig).  

 

Azoknak, akiket az NVI már felvett a levélben szavazók névjegyzékbe, és azt kérték, postán juttassák el hozzájuk a szavazási levélcsomagot, már a jövő héten – a levélben szavazás szavazólapjának elkészülte után – postázza az NVI a csomagokat.

 

A szavazási levélcsomag tartalmazza a levélben szavazás szavazólapját, ami eltér a magyarországi szavazás szavazólapjától: a voks elhelyezésére szolgáló kör a szkennelés megkönnyítése érdekében zöld színű, illetve nincs helye a bélyegzőlenyomatnak.

 

A csomag tartalmazza továbbá a választópolgár azonosításához szükséges nyilatkozat nyomtatványát (ez az úgynevezett azonosító nyilatkozat), a szavazólap elhelyezésére szolgáló belső borítékot, a válaszborítékot (ez a Nemzeti Választási Irodának van címezve), valamint a szavazás módjáról szóló tájékoztatást.  

 

Azok a levélben szavazók, akik azt kérték, hogy személyesen vehessék át a szavazási levélcsomagjukat, március 22-étől tehetik ezt meg (megjelölésük szerint) az országgyűlési egyéni választókerületi székhely településén, a kijelölt külképviseleteken (Belgrád, Beregszász, Bukarest, Csíkszereda, Eszék, Kassa, Kolozsvár, Pozsony, Szabadka, Ungvár) vagy a kijelölt, határ menti településeken (Barcs, Battonya, Beregsurány, Biharkeresztes, Bódvaszilas, Csengersima, Gyula, Fehérgyarmat, Komárom, Kőszeg, Létavértes, Letenye, Letkés, Makó, Nagylak, Nyírábrány, Nyírlugos, Putnok, Rajka, Rédics, Sátoraljaújhely, Tiszabecs, Tompa, Tornyosnémeti, Vámosszabadi, Záhony).

HH/MTI