Haraszti települések találkozója Baranyában

Baranya - szerző: Kacsúr Tamás

Európában tizenegy haraszti nevet viselő települést gyűjtöttek össze a szervezők, melyeknek találkozót szerveznek a kultúra és a gazdasági együttműködések lehetőségeinek kiaknázása érdekében. Volt már hasonló kezdeményezés a tavalyi évben Horvátországban. Az első baranyai programra a horvátországi Haraszti kapott meghívást Dél-Baranyába.

 

Első alkalommal kerül sor a Haraszti napokra a Baranya megyei Egyházasharasztiban 2013. 09. 21-én a helyi közösségi parkban és művelődési házban a Dél-Baranya Határmenti Települések Egyesületének Leader programjának keretén belül. A programok délben kezdődnek, amikor fúvósok vonulnak végig a településen, jelezve a fesztivál kezdetét. A délután folyamán néptánc, torna, hastánc bemutatókra, operett műsorra kerül sor a falu központjában lévő szabadtéri színpadnál. A délutáni kultúrműsort a horvátországi Haraszti településről érkezett vendégek bemutató programja zárja. A babgulyásos vacsorát követően a Karavanka együttes zenél hajnalig. A délután folyamán gyermekprogramokkal, rendőrségi bemutatókkal várják a családosokat. A rendezvény díjmentes.

 

A baranyai település céljai közt szerepel az Európában található Haraszti települések összefogása, találkozása, kulturális és gazdasági közös programok kidolgozása. Volt már effajta kezdeményezés az elmúlt években, amikor a 11 haraszti nevet viselő településből 7 elfogadta a meghívást és hasonló program keretében találkozott egymással a horvátországi Harasztiban. A szervezők a mostani első Haraszti Napokat követően tervezik, hogy hamarosan találkozót adnak Magyarországról Csévharaszt, Herencsény-Haraszti, Harasztifalu, Dunaharaszti, Kerekesharaszt és Koroncó-Haraszt a felvidéki Haraszti az erdélyi Harasztkerék és Harasztos települések, a horvátországi Haraszti és a délvidéki Haraszti települések képviselőinek és kulturális csoportjainak egyaránt.