A hétvégén felbőgnek a motorok

Nagyvilág - szerző: GR

Hosszú három hetes pihenő után a hétvégén rendezik a 2013-as Forma 1-es bajnokság harmadik futamát, a Kínai Nagydíjat. A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) közzétette a legfontosabb információkat a versenyhétvégével kapcsolatban.

Az FIA idén szigorította a DRS használatát, de cserébe igyekszik a pályákon két DRS zónát kialakítani. Így lesz ez Sanghajban is és a zónák külön mérőpontot is kapnak.

Az első zóna a 13-as és a 14-es kanyar között lesz a hátsó egyenesben. A mérőpontot a 12-es kanyarban helyezték el, míg az aktiválási pont valamivel az egyenes fele előtt található. A második zóna a célegyenesben került kijelölésre és a mérőpont a 16-os kanyar előtt van, az aktiválási pont pedig az egyenes elején.

Pár módosítást végeztek az aszfaltcsíkon: a kanyarkijáratokban található rázókövek tetejét és hátsó élét is lekerekítették, hogy azok ne okozzanak kárt a gumikban. A 13-as kanyar kijáratánál található rázókő külső része további rovátkákat kapott, míg az 1-es, 2-es, 3-as, 6-os, és 8-as kanyar külső része mellett található füvet szilárd burkolatra cserélték, és csúszásmentes festékkel kenték le.

(forrás: FIA)

Az FIA nyilvánosságra hozta a csütörtöki és pénteki sajtótájékoztatókra meghívott személyek listáját is, akiknek kiválasztásában szokás szerint nagy szerepe van az előző hetek történéseinek. Csütörtökön a sepangi csapaton belüli vitákban érintett Mark Webber és Nico Rosberg lesz köteles válaszolni az újságírók kérdéseire, de meghívást kapott a két éve egy sanghaji bárban hírhedt módon személyi sérülést okozó Adrian Sutil is. Mellettük ott lesz még Romain Grosjean, Nico Hülkenberg és Sergio Pérez.

A sportfelügyelők munkáját ezúttal Mark Blundell segíti majd. Az egykori brit pilóta 1991 és 1995 között a Bramham, a Ligier, a Tyrrell és a McLaren színeiben összesen háromszor jutott fel a dobogó alsó fokára. A 47 éves Blundell  másodszor foglalhat helyet a döntéshozók között – előző szereplése a 2011-es Spanyol Nagydíjon volt.

Pénteken a csapatok vezetőségének képviselői hivatalosak a sajtótájékoztatóra. Még mindig a malajziai események apropóján nem kerülheti el a kellemetlen kérdéseket Ross Brawn és Christian Horner, de meghívást kapott még a Toro Rossót és a Marussiát irányító Franz Tost és John Booth, valamint a Williamsnél új csapatvezető-helyettes Claire Williams is.

A hétvége eseményei közép-európai idő szerint pénteken hajnali négy órakor kezdődnek az első szabadedzéssel, az időmérő és a verseny azonban már nekünk európai nézők számára jóval kedvezőbb időpontokban, szombat reggel 8-kor és vasárnap reggel 9-kor kerülnek lebonyolításra.

(forrás: FIA)