Hiába a rosszindulat, ingyen kellett parkolnunk

Helyi - szerző: HH

Hiába a fél órás ingyen várakozás, sokan nem is tudnak róla, mint ahogy van, akinek a parkolódíjas rendszer is új. Mindeközben kétszeri nekifutásra sem tudtunk büntetést kiharcolni a piac parkolójában – pedig tényleg nincs kiírva, hogy félórás jegy díjfizetés nélkül váltható.

 

 

Az új parkolóórás rendszer még sok meglepetést ígér az üzemeltetők számára. Azon túl, hogy a „csak aprót váltani ugrottam be” és „fél perce álltam meg” problémáknak úgy veszik elejét, hogy a gépkocsiról készített felvételek között célszerűen több perc is eltelik, még jó néhány praktikus eljárásnak kell kiforrnia magát.

 

Nincs azonban mindenkit kielégítő megoldás az agresszív, és szánt szándékkal kötekedni kívánó vendégre, mint ahogy a szerdán történt incidens is mutatja: egy német rendszámú jármű vezetője a piros zacskóját lobogtatva keveredett szóváltásba a parkolóőrrel, majd végül leköpte. A piac parkolójának őre kénytelen kelletlen annyiba hagyta a történteket, míg egy másik azt mesélte, őt autóból köpték egyszer le.

 

A kihelyezett, övezetről tájékoztató tábla valóban nem jelzi és az automaták tábláiból sem derül egyértelműen, hogy a piaci parkolóban létezik egy fél órás jegy, amit ugyan ki kell váltani, de az ingyenes. Ez az idő beláthatóan elég akár a Spar, akár a piaccsarnok vagy a sátrak közti vásárlásra is, de senki sem állja útját annak, hogy fél óra múlva újat kérjünk belőle. Az eleve bliccelésbe rettentett sofőr ezzel a lehetőséggel már nem találkozik, hiszen nem piszkálja az automatát, pedig az az első gombnyomásra szól: 1/2 óra ingyenes.

 

 

Némi provokációra ismerőseinket kértük fel. Feladatuk az volt, hogy külföldi rendszámú autóval a fényképezés pillanatában lépjenek a parkolóőrhöz kezükben a megváltott jeggyel, így téve próbára tűrésküszöbüket, de tervünk meghiúsult: első esetben a parkolóőr maga kérte meg horvát barátainkat, hogy váltsanak fél órás jegyet, ha nem kívánnak sokáig maradni. Második esetben a Našice-i rendszám gondosan elkerülte őt, de ekkor a piaccsarnok előtti árusok nyomtak Milo kezébe egy ingyenes jegyet, magyarázva: a szélvédő mögé kell tennie. Úgy látszik van, aki félóránként tesz egyet zsebbe.