Jorge Mario Bergoglio argentin bíboros lett a 266. pápa

Nagyvilág - szerző: GR

(fotó: vatican.va)

Jorge Mario Bergoglio argentin bíborost választotta meg a konklávé a római katolikus egyház új vezetőjének – jelentette be Jean-Louis Tauran, a korelnök protodiakónus bíboros szerda este, néhány perccel negyed kilenc előtt a Szent Péter-bazilika erkélyéről.

A 266. pápa a Ferenc nevet választotta, így I. Ferenc néven foglalja el – első latin-amerikaiként – Szent Péter trónját. 

Azért kellett új pápát választani, mert a tisztséget eddig betöltő XVI. Benedek február 28-án lemondott. Ezt a – február 11-én váratlanul bejelentett – döntését azzal indokolta, hogy előrehaladott kora miatt már nincs elég ereje megfelelő módon gyakorolni a pápai hivatást. 

pápaválasztásra jogosult bíborosok kedd délután kezdték meg a tanácskozásukat, s már másnap, az ötödik szavazási fordulóban döntésre jutottak az új egyházfő személyéről. 

Jorge Mario Bergoglio Buenos Aires 76 éves jezsuita érseke, s mindvégig szerepelt a pápaesélyesek között, bár nem az elsők között. Szinte az egész karrierjét a hazájában, Argentínában töltötte. Állítólag ez a szerényen a háttérbe húzódó, alázatos bíboros kapta a második legtöbb szavazatot 2005-ben, XVI. Benedek megválasztásakor. Bergoglio javára írják az argentin katolikus egyház megújítását, amely az egyik leginkább konzervatív volt Latin-Amerikában.

A Szent Péter téren összegyűlt százezres tömeg üdvrivalgással köszöntötte Tauran bíborost, majd a néhány perccel később immár a fehér pápai ruhába átöltözött Bergoglio bíborost, vagyis I. Ferenc pápát, aki urbi et orbi – a városnak, Rómának és a világnak – mondott áldást a Szent Péter-bazilika erkélyéről.

 

I. Ferenc pápa üdvözlő beszéde (A Vatikáni Rádió honlapján közzétett szöveg)

Jó estét, fivéreim és nővéreim!

Tudjátok, ennek a konklávénak az volt a kötelessége, hogy új püspököt adjon Rómának. Úgy tűnik, hogy bíboros testvéreim majdnem a világ végérre mentek érte… de itt vagyunk… Köszönöm nektek a fogadtatást. Róma egyházmegyének már van püspöke: köszönöm! Mindenekelőtt szeretnék imát mondani visszavonult püspökünkért, XVI. Benedekért. Imádkozzunk mindannyian érte, hogy az Úr megáldja őt és a Madonna oltalmazza őt. 

(A pápa ezután imát mondott a Szent Péter téren összegyűlt tömeggel együtt)

„És most kezdjük meg ezt az utat: a püspök és a nép. A római egyháznak ez az az útja, amely minden egyház irgalmasságát uralja. Ez a testvériségnek, a szeretetnek, az egymás iránti bizalmunknak az útja. Továbbra is önmagunkért imádkozunk: egyikünk a másikért. Imádkozunk az egész világért, hogy létezzék a nagy testvériség. Azt kívánom nektek, hogy az egyháznak ez az útja – amelyet ma kezdünk meg, és amelynek során az én, itt jelenlévő vikárius bíborosom fog segíteni nekem – gyümölcsöző legyen e nagyon szép város evangelizációja számára. Most pedig szeretnék áldást osztani, de előtte egy szívességre kérlek benneteket. Mielőtt a püspök megáldaná a népet, én arra kérlek benneteket, imádkozzatok Istenhez,  hogy áldjon meg engem: a nép imája, azé a népé, amely áldását kéri püspökére. Csendben mondjuk el ezt az imátokat értem. 

(I. Ferenc ezután az Urbi et Orbi áldását adta a hívőkre)

Testvérek és nővérek, most távozom. Nagyon köszönöm a fogadtatást. Imádkozzatok értem, és a mielőbbi viszontlátásra! Hamarosan látni fogjuk egymást: holnap szeretnék imádkozni a Madonnához, hogy oltalmazza egész Rómát. Jó éjszakát, jó pihenést!

A vatikáni szóvivő: március 19-én tartják a beiktatási szertartást

(CNS photo/Paul Haring)

Sárközy Julia, az MTI tudósítója jelenti: Március 19-én tartják az új pápa, I. Ferenc beiktatási szertartását – jelentette be Federico Lombardi szentszéki szóvivő a pápaválasztás utáni első sajtótájékoztatóján, s szerdán este azt is hangoztatta: őt magát is meglepte, hogy latin-amerikai lett a katolikus egyház feje. A szóvivőt bevallása szerint azt is meglepve fogadta, hogy jezsuita került az egyház élére. S „hogy nagy bátorsággal olyan nevet választott magának, amilyet előtte még egy pápa sem. Jezsuitaként az Ignác nevet is választhatta  volna, mégis a Ferenc mellett döntött” – hangoztatta Federico Lombardi.

„Megérintett, hogy mindenekelőtt ő kért magára áldást a Szent Péter téren őt hallgató hívőktől és az is, hogy megemlékezett elődjéről XVI. Benedekről” – mondta Lombardi.

A szentszéki szóvivő hozzátette: nem ismeri jól Bergogliót. Először 2005-ben találkozott vele az akkori konklávén és a most a pápaválasztás előtti napokban.

“Meglepődtem, amikor Bergogliót láttam meg a fehér pápai ruhában” – hangoztatta. Hozzátette, ő is jezsuita, de nem olvasta Bergoglio műveit.

“Attól a perctől kezdve, hogy kilépett a Szent Péter-bazilika lodzsájára, látszott, hogy I. Ferenc pápa szolgálatként éli meg megválasztását” – hangoztatta szemmel láthatóan meghatódottan Lombardi.

Megválasztása után I. Ferenc pápa telefonon beszélt XVI. Benedekkel, akivel “mielőbb találkozni fog”.

Az új pápa csütörtökön 17 órakor misét pontifikál a Sixtus-kápolnában a bíborosokkal. Pénteken 11 órakor a Kelemen-teremben audiencián fogadja az őt megválasztó bíborosokat és a nem pápaválasztó bíborosokat is.

Szombaton 11 órakor I. Ferenc a sajtó képviselőit fogadja a vatikáni audiencia teremben. Ezt a bejelentést az újságírók kitörő tapssal fogadták.

I. Ferenc pápa vasárnap délben úrangyala imádságot mond a Szent Péter téren.

Az új pápa beiktatási szertatását kedden tartják a Vatikánban.

Erdő Péter: Ferenc pápa máris példát mutatott

(fotó: katolikus.hu)

Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti: Máris példát mutatott híveinek a szerdán megválasztott új katolikus egyházfő a konklávén részt vevő Erdő Péter esztergom-budapesti érsek értékelése szerint.

A vatikáni Szent Péter téren a magyar bíboros Ferenc pápának a bazilika lodzsáján való bemutatkozása után nyilatkozott az MTI-nek. 

Mint mondta, az új egyházfő „máris példát mutatott azzal, hogy egyszerű fehér reverendában jelent meg, és kedves, közvetlen stílusban szólt a hívőkhöz”.  A Vatikánból való távozása előtt az esztergom-budapesti érsek azt is elmondta, hogy már a konklávé napjaiban beszélgetett a pápává választott Jorge Mario Bergoglio argentin bíborossal.

„Ez volt a második pápaválasztás, amelyen eddig részt vettem. Emelkedett és jó hangulatban zajlott” – fogalmazott a bíboros. Hangsúlyozta, hogy „a vallásos atmoszféra megteremtésében a Sixtus-kápolna is segített”. 

„A konklávé mindenképpen mély élmény nekünk, pápaválasztó bíborosoknak, már csak azért is, mivel az új pápa a közvetlen környezetünkből kerül ki. A megválasztása előtti órákban beszélgettem Bergoglióval, azt kérdeztem tőle, járt-e már Magyarországon. Azt válaszolta, hogy nem. Ki is javítottam, hogy még nem” – számolt be Erdő Péter. 

Hozzátette, hogy beszélgetésük témája volt a Buenos Aires-i katolikus egyetem is. 

„Nagy öröm az új pápa megválasztása! Az is, hogy Európán kívüli lett az egyházfő. Utoljára az ókorban volt nem európai pápa, akkor afrikai” – hangsúlyozta a magyar bíboros. 

Kiemelte, hogy Bergoglióval olasz származású vezetője lett az egyháznak, ahogyan „Buenos Aires lakosságának a fele is olasz származású”. 

Erdő Péter megjegyezte: Ferenc pápa első mondataiban kijelentette, hogy a világ végéről érkezik: „ez az argentinok sajátos hangulati állapota, úgy érzik, hogy ők élnek a világ legmesszebbi részén”. 

„Nem az számít, hogy argentin. Az új pápa szuverén egyéniség. Energikus, és odafigyel mindenkire: velem beszélgetve tudta azt is, milyen magyar papok szolgálnak egyházmegyéjében” – mondta a magyar egyházi vezető.

Hozzáfűzte, hogy az egyházfő első beszédeiben fogja elmondani, mit tart prioritásnak. „Fontos lesz a beiktatásán mondott első hivatalos beszéde” – hangoztatta Erdő Péter.

 

Simon Peresz üdvözölte Ferenc pápa megválasztását

Shiri Zsuzsa, az MTI tudósítója jelenti: Üdvözölte Jorge Mario Bergoglio bíboros pápává történt megválasztását az izraeli államfő.

Az izraeli katonai rádió csütörtöki közlése szerint Simon Peresz úgy vélekedett, hogy Ferenc pápa a béke és a remény szellemét hordozza. Simon Peresz Jeruzsálemben egy tizennégy tagú lengyel püspöki delegációt fogadott. A küldöttség előtt hangsúlyozta, hogy a Szentföldön mind a zsidók, mind a muzulmánok, mind pedig a keresztények szeretettel és megbecsüléssel fogadják az új pápát.

Peresz kifejtette, hogy a Vatikán és a zsidó nép közti kapcsolatok a két vallás története során összefonódtak. Bizonyos vagyok abban, hogy kapcsolataink tovább fejlődnek – tette hozzá.

 

Obama az amerikaiak jókívánságait tolmácsolta a pápának

Pogár Demeter, az MTI tudósítója jelenti: Az amerikai nép, valamint a first lady és a maga jókívánságait tolmácsolta pápaságának megkezdése alkalmából Ferencnek szerdán kiadott közleményében Barack Obama amerikai elnök. A pápabeiktatási szertartásán részt vesz Joe Biden alelnök is.

„A szegények és azok bajnokaként, akik közöttünk a legsebezhetőbbek, a szeretet és az együttérzés azon üzenetét viszi ő tovább, amely több mint kétezer éve ihlette meg a világot – azt, hogy egymásban Isten arcmását látjuk” – húzta alá Barack Obama.

„Megválasztása szintén szól az amerikai földrész erejének és vitalitásának, amely egyre nagyobb mértékben alakítja világunkat, és a spanyol (származású) amerikaiakkal mi, az Egyesült Államokban élők is osztozunk e történelmi nap örömében” – írta az elnök.

Az amerikai elnök rámutatott, hogy csakúgy, mint XVI. Benedekkel, az új pápával is együtt kíván működni a béke, a biztonság és embertársaik méltósága érdekében, függetlenül azok hitétől. Obama szerint az amerikaiak csatlakoznak az emberek világszerte elmondott fohászához, „amikor a Szentatya megkezdi szent munkáját, hogy modern világunkban vezesse a katolikus egyházat”.

A katolikus Joe Biden amerikai alelnök a maga és a felesége nevében gratulált egyháza új vezetőjének, és örömét fejezte ki, amiért személyesen tolmácsolhatja az amerikaiak jókívánságait a pápának, amikor részt vesz a beiktatási szertartásán.

Biden közleményében hangsúlyozta, hogy a katolikus egyház, csakúgy, mint több mint egymilliárd emberében, az ő életében is fontos szerepet játszik, de nemcsak a hit kérdésében, hanem a béke és a minden hitet megillető emberi méltóság követésében is. Hangsúlyozta: azt várja, hogy ezekben a fontos kérdésekben együttműködés alakuljon ki.

Nyilatkozatban köszöntötte az új pápa megválasztását Timothy Dolan bíboros, New York érseke, az Egyesült Államok Katolikus Püspöki Konferenciájának elnöke is. 

„Ferenc pápa megválasztását a világon mindenütt imádság vette körül” – hangsúlyozta közleményében Dolan bíboros, aki maga is részvevője volt a konklávénak.

„Az Egyesült Államok püspökei hálát adnak Istennek a Szentlélek irányításáért és a bíborosok kollégiumának ihletett döntéséért” – áll a közleményben.

Van Rompuy és Barroso gratulált I. Ferenc pápának

Közös közleményben gratulált  szerdán  I. Ferencnek pápává választásához Herman Van Rompuy, az Európai Tanács és José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke.

A két uniós vezető közös közleményében hosszú és áldott pápaságot kíván a szerda este a konklávé által pápává választott argentin bíborosnak.

Cameron: rendkívüli jelentőségű nap a katolikusok számára

Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti: Twitterüzenetben méltatta a szerdán megválasztott új katolikus egyházfőt a brit miniszterelnök, és üdvözölték Ferenc pápa megválasztását a brit egyházak vezetői is.

David Cameron konzervatív párti kormányfő rövid üzenetében közölte, hogy a világszerte 1,2 milliárd hívőt számláló katolikus közösség rendkívüli jelentőségű napjává avatta a szerdai napot „Őszentsége, Ferenc pápa megválasztása Róma 266. püspökévé”.

Vincent Nichols, Westminster érseke, az angol-walesi katolikus egyház legfőbb vallási méltósága szerda esti közleményében az Angliai és Walesi Katolikus Püspökök Konferenciájának nevében adott hangot nagy örömének azzal kapcsolatban, hogy Jorge Mario Bergogliót „Szent Péter 265. utódjává és a katolikus egyház főpapjává választották”.

Nichols érsek elődje, Cormac Murphy O’Connor bíboros, Westminster előző érseke szerda este a BBC-nek nyilatkozva kijelentette, hogy Ferenc pápa személye „talán meglepő, ugyanakkor ihletett választás”. 

O’Connor szerint az új pápa „szerény és nagyon intelligens” ember, aki „ösztönösen együtt érez a szegényekkel”.

A bíboros szerint Ferenc „új stílust” fog meghonosítani a katolikus egyházban, „egyszerű életvitele pedig az egész világnak nagyszerű példát mutat”.

Hozzátette: az, hogy latin-amerikai pápát választottak, tükrözi azt a tényt, hogy a katolikus egyház olyan mértékben vált globális egyházzá, mint soha korábban.

Nagy-Britanniában 5,3 millió katolikus él; ez a brit lakosságnak hozzávetőleg a 9 százaléka.

Justin Welby, Canterbury érseke, a világszerte 77 millió hívőt számláló – Nagy-Britanniában államegyháznak számító – anglikán unió vallási főméltósága, aki maga is csak néhány hete tölti be tisztségét, szerda esti nyilatkozatában kijelentette, hogy az új pápa megválasztása nagy jelentőséggel bír minden keresztény, így az anglikánok számára is.

Welby érsek közölte: várja az alkalmat, hogy találkozhasson Ferenc pápával, és azt, hogy elődeik örökségére építve folytathassák a közös munkát. Canterbury érseke szerint az új katolikus egyházfőről köztudott, hogy „Latin-Amerika szegényeit szolgáló, velük együtt érző lelkipásztor, akinek igazi tartása van, és akinek egyszerű, szent életvitele figyelemreméltó”.

Rugalmasságot vár a pápától Kína

Trebitsch Péter, az MTI tudósítója jelenti: Peking gratulált Bergoglio bíboros pápává választásához és reményét fejezte ki, hogy a Vatikán az ő vezetésével rugalmas és pragmatikus hozzáállással igyekszik majd javítani Kína és a Szentszék közötti kapcsolaton – derült ki a kínai külügyi szóvivő csütörtöki szokásos sajtótájékoztatóján.

Peking – csakúgy, mint XVI. Benedek lemondásakor – nem sietett kommentálni a vatikáni eseményeket, különös tekintettel arra, hogy Kína és a pápai állam között nincs diplomáciai kapcsolat. A viszonyt régóta megoldatlan kérdések terhelik.

Hua Csun-jin szóvivő kifejezte országa őszinte szándékát arra, hogy rendezze viszonyát a Vatikánnal, de ennek feltételeként megerősítette azt is, a Vatikánnak meg kell szakítani diplomáciai kapcsolatát Tajvannal, s ígéretet kell tennie arra, hogy „a vallás ürügyén nem avatkozik be Kína belügyeibe”.

Peking XVI. Benedek lemondásakor már jelezte, reméli, hogy az új pápa nagyobb rugalmassággal és őszinteséggel olyan körülményeket termet, amelyek elősegíthetik a két ország közötti kapcsolatok fejlődését.

A Kínai Népköztársaság 1951-ben szakította meg diplomáciai kapcsolatait a Szentszékkel, mert az kitartott a Kínai Köztársaság (Tajvan) elismerése mellett. Európában csak a Vatikánnak van diplomáciai kapcsolata Tajvannal

Peking alapvetően nem enged beleszólást a lakosság körülbelül egy százalékát kitevő, több mint tízmillió főt számláló katolikus közösségének irányításába, püspökeinek kinevezésébe. Az országban az 1950-es évektől szentelnek fel katolikus püspököket pápai jóváhagyás nélkül.

Ezek következményeként a Szentszék az érintetteket többnyire kiközösíti, noha volt már példa arra is, hogy a pápa jóváhagyott kinevezéseket.

XVI. Benedek 2007 nyarán egy 52 oldalas levelet intézett „a Kínai Népköztársaságban élő püspökökhöz, papokhoz, Istennek szentelt személyekhez és világi hívekhez”. A stílusában az apostoli levelekére emlékeztető írás nem támadta az államhatalmat, sem az egyháznak ahhoz hű szárnyát. Egyebek között megállapította, tudja, hogy a Kínai Népköztársasághoz fűződő viszony normalizálása időt és mindkét fél részéről jóindulatot igényel. Hozzáfűzte, a Szentszék mindig kész a tárgyalásokra, amelyek a nehézségek leküzdéséhez szükségesek. A kapcsolatokban azonban azóta sem történt előrelépés.

Kína csaknem száznegyven katolikus egyházmegyéjét körülbelül száz püspök vezeti. A kelet-ázsiai országban a keresztény hit terjesztése a VII. században kezdődött, de a katolikusok számának növekedése – európai misszionáriusok révén – lényegében a XIX-XX. században kezdődött el.

(forrás: MTI)