Kerítés épülhet az osztrák határnál

Nagyvilág - szerző: HH

Ugyan a pozsonyi csúcs záródokumentumában kijelentették, hogy Schengen külső határai lesznek megerősítve, az osztrákok mégis elkezdték a magyar határ mellett kijelölni a harminc kilométernyi kerítésük nyomvonalát. Ezt ráadásul Hegyeshalom független polgármestere jelentette be.

 

Az osztrák hatóságok elkezdték kijelölni Hegyeshalomnál a magyar-osztrák határszakaszon építendő kerítés nyomvonalát – tájékoztatta az MTI-t Szőke László, Hegyeshalom független polgármestere. A helyszínen az MTI tudósítója is látta a földbe szúrt karókat.

 

A mintegy egy méter magas karókat a Hegyeshalmot az ausztriai Miklóshalmával (Nickelsdorf) összekötő 1-es út melletti határsávon, a Lajtáig helyezték a földbe, mezőgazdasági területeken, egymástól néhány tíz méterre, a határkövek mentén. Az M1-es autópálya déli oldalán is elhelyeztek már karókat.

 

Burgerland szóvivője még nyár elején azt mondta, hogy akkor húznak fel 30 kilométeres kerítést a határnál, ha megindul a menekültáradat.

 

A burgenlandi rendőrség szóvivője július 21-én azt mondta az MTI-nek, hogy amennyiben megindul a menekültáradat, Ausztria harminc kilométeres kordont húz fel a magyar határnál. A szóvivő akkor úgy fogalmazott, hogy tárgyalnak az érintett földterületek tulajdonosaival, akiknek nagy része beleegyezne, hogy a rendőrség szükség esetén négy kilométer széles szakaszon bérbe vegye a földjüket, de az ott lakók között szkeptikusok is vannak.