Keserves csalódás – nem lesz önálló Skócia

Nagyvilág - szerző: Kacsúr Tamás

A függetlenséget elvető tábor mintegy tíz százalékkal nyerte azt a skóciai népszavazást, ami az országrész önállósodását vetette fel. Alex Salmond skót miniszterelnök még a hivatalos végeredmény bejelentése előtt elismerte, hogy a függetlenségellenes oldal győzött.

 

 

Az 54-46 százalékos eredmény nagyobb arányú győzelmet jelent az előre jelzettnél, a választásra jogosultak mintegy 85 százaléka jelent meg a voksoláson. A függetlenségpárti kampányt irányító szervezet, a Salmond kijelentette: elfogadja az eredményt, ugyanakkor felszólította a brit kormányt, hogy teljesítse a Skócia nagyobb önrendelkezésének megteremtésére tett ígéreteit. Nem sokkal korábban Salmond helyettese, Nicola Sturgeon a BBC-nek kijelentette: a skóciai népszavazásból a függetlenséget elvető tábor győzelme ellenére sem lehet azt a következtetést levonni, hogy Skócia a jelenlegi helyzet változatlanságára voksolt, az eredményt keserves csalódásnak nevezte. Skócia függetlenségére több, mint egymillióan szavaztak.

 

David Cameron brit miniszterelnök péntek reggel telefonon gratulált a függetlenségellenes kampányt irányító, Better Together (Jobb együtt) szervezet vezetőjének, Alistair Darling volt brit pénzügyminiszternek.