Letartóztatták a tíz éve külföldön bujkáló harkányi rablót

Helyi - szerző: HH

Letartóztatták Pécsen azt a férfit, aki ellen európai elfogatóparancs volt érvényben egy pénzváltó kirablásában nyújtott segítség miatt. A harkányi gyanúsítottat Németországban sikerült elfogni tíz évnyi bujkálása után.

 

Egy 2010-ben történt rablás azóta bujkáló gyanúsítottját tartóztatták le Pécsen pénteken – közölte a Pécsi Törvényszék. A férfit – aki ellen európai elfogatóparancs volt érvényben felfegyverkezve, csoportosan és erőszakkal, illetve az élet vagy testi épség elleni közvetlen fenyegetést alkalmazva elkövetett rablás miatt – tavaly decemberben fogták el Németországban.

 

A gyanúsított 2010 február 3-án – az azóta jogerősen elítélt – négy társát rábeszélte, hogy egy harkányi parkolóban a vele haragban álló, pénzváltással foglalkozó külföldi állampolgárságú férfit rabolják ki. Ehhez a helyszín kiválasztásában és az elkövetéshez szükséges eszközök biztosításában is segítségükre volt.

 

A négy rabló minden előzetes szóváltás nélkül bántalmazta a pénzváltót és élettársát. Egyikük kalapácsnyéllel a férfi fejét ütötte meg kétszer, hogy az övtáskáját elvegye, de nem járt sikerrel. Egy másik az élettárs fejét többször megütötte ököllel, a földre került nő teste alól pedig kirángatta és elvette a kézitáskáját, majd az elkövetők elfutottak.

 

A helyszínen tartott szemle során a nő táskáját a rendőrség megtalálta a benne lévő iratokkal és a 24.500 forint készpénzzel együtt.

 

A bántalmazott pár mindkét tagja nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedtek.

 

A büntetett előéletű harkányi gyanúsított az ellene folyó eljárás alatt bujkált, ezért 2011-ben felfüggesztették a nyomozást vele szemben, később azonban belföldi és európai elfogatóparancsot bocsátottak ki ellene.

 

A bűncselekmény elkövetése miatt öttől tíz évig kerülhet a gyanúsított rács mögé, és mivel alaposan tartani lehet attól, hogy szabadlábon hagyása esetén ismét megszökne, elrejtőzne, a bíróság úgy döntött, hogy nem engedik szabadon és eltartóztatják. A bíróság végzését a férfi és védője, valamint az ügyész is tudomásul vette, így végleges.