Ma startol az Ormánság fesztiválja

Helyi - szerző: HH

Tésenfa, Szaporca és Kémes – e három helyszínen veszi ma kezdetét az Ormánság nagyszabású fesztiválja. A szeptember 23-25. között zajló rendezvény gazdája Márta István, Pécs kulturális főtanácsadója, a Magyar Fesztiválszövetség elnöke.

 

Minden olyan eseménynek, rendezvénynek örülünk, mely a közelben van, jelen esetben pedig a Harkányi vendégforgalom növekedésével is számolni lehet – mondta Mojzes Tamás, a Harkányi Turisztikai Egyesület titkára. Mint jelezte, a Magyar Fesztiválszövetség elnökével Hegyi Ákos fürdőigazgató társaságában folytattak szakmai megbeszélést, kitérve Harkány regionális szerepére, kitörési lehetőségeire. Márta István az egyeztetéssel kapcsolatban megjegyezte: a fesztivál nyitott, az idei rendezvény alapkőletételi lesz. Ez alatt azt érti, hogy a napok vagy a résztvevők száma és a helyszín tekintetében is bővülhet, a jövőben, akár a jövő évben sem tartja kizártnak azt, hogy Harkány is szerepet kaphat a lebonyolításban. Mint fogalmazott, az összefogást tapasztalva látja Harkányban a potenciált, ami a sikeres rendezvény kulcsa.

 

Márta István, a fesztivál igazgatója elmondta, hogy a hagyományteremtő szándékkal szervezett programnak a horvát határ melletti Kémes, Szaporca, Tésenfa templomai, közösségi házai, tájházai, valamint az Ős-Dráva Látogatóközpont ad helyet. A mintegy 50 program 23 helyszínen és kétszáznál is több közreműködő részvételével zajlik.

 

A rendezvény műfaji sokszínűségre törekszik, így a programok között szerepelnek színházi produkciók, népzenei-, komolyzenei- és blues koncertek, kiállítások, performanszok, néptáncbemutatók, filmvetítések, közösség építő programok és konferenciák is. A három nap alatt színpadra lép egyebek mellett Ferenczi György és a Rackajam, Gryllus Vilmos, Hobo, Pál István Szalonna és bandája és a Pécsi Balett is.

 

Kiemelt esemény lesz továbbá Varnus Xavér szaporcai református templomban rendezett koncertje, amellyel a templom 1888-ban készült Angster-orgonájának felújítására gyűjtenek.