Meteortól hal ki az emberiség, megvan a dátum

Nagyvilág - szerző: Kacsúr Tamás

Megdöbbentő tanulmány látott napvilágot a Tenessee Egyetem kutatói tollából. A Nature című szaklapban állítják: az 1950DA nevű üstökös 866 év múlva becsapódik a Földbe. A robbanás miatt teljes pusztulás várható.

 

Egyenlőre nincs megoldás az egy kilométer átmérőjű meteor becsapódásának elkerülésére, ugyanis a másodpercenként 14 kilométert megtevő aszteroida hatalmas sebességgel forog tengelye körül, így a felszínére nem lehet leszállni. Az égitestek végzetes ütközését 2880 március 16-ra várják, egy robbanás ereje 44800 megatonnányi TNT detonációjával érhet fel.

 

 

[pullquote]Az 1950DA problémájával a NASA 2001 óta foglalkozik.[/pullquote]

Földönket az utóbbi tizennégy évben legalább 25 meteorit találta el, amik együttes ereje 600 kilotonnányi robbanásnak felel meg. Ez elegendő lett volna bármely kontinens teljes elpusztításához, a közeledő aszteroida ennek 75.000-szeresével fenyeget.

 

Az elmúlt évek legemlékezetesebb robbanása kétségtelenül tavaly a szibériai cseljabinszki régióban történt becsapódás volt, aminek ereje teljesen jelentéktelen az 1950DA-hoz képest. Az égitest érkezéséről és rombolásáról rengeteg felvétel készült.

 

 

 

A NASA animációt tett közzé, mely szerint az 1950DA becsapódása korántsem biztos.