Mohács is sorban áll a szükséges százmilliókért

Helyi - szerző: Kacsúr Tamás

Harkányban számos olyan vállalkozás van, melynek a Gépállomásra való kitelepülését praktikus lenne támogatni – mondta Albrecht Ferenc, rámutatva az ezt segítő barnamezős pályázati lehetőség első körére.

 

 

 

Az önkormányzat Műszaki Osztályának vezetője terjesztette a képviselő-testület elé azt a pályázati lehetőséget, mellyel a gazdasági-kereskedelmi- és szolgáltató övezet hasznosíthatóvá válna. Az ingatlanok megvásárlására, buszok és kamionok parkolásához, szervizeléséhez kapcsolódó valamint egyéb helyi kisvállalkozások gazdasági tevékenységét segítő telephelyeinek fejlesztésére 50-100 százalékos támogatottság mellett 50-838 millió forint nyerhető el.

 

A pályázattal a terület szabadidős hasznosítása és rehabilitációja mellett az épületállomány klímatudatos, energiahatékony üzemeltetését biztosító megújításával is támogatnák. Az összegek lehívásának feltétele, hogy az ingatlanok önkormányzati tulajdonban legyenek, így Harkány valószínűleg kimarad az első fordulóból.

 

Az első kör valószínűleg Mohácsé

 

A Baranya Megyei Önkormányzat Területfejlesztési Osztálya által is kiemelt figyelemmel kísért pályázattal – annak lehívható pénzeiért – Mohács is ringbe lép. A város szintén iparterületet fejlesztene, mint azt egyébiránt Szekó József polgármester a testület elé terjesztette, teljes egészében támogatott 800 millió forintból. Fejlesztésük előre mutat: a pályázat elbírálása során kialakult végleges támogatási intenzitástól függően a szükséges önerőt Mohács a 2016-os, 2017-es valamint a 2018-as költségvetési előirányzatból biztosítaná.

 

Nem csúszunk le róla

 

Úgy tudni, az összesen mintegy kétmilliárd forint terhére még egy vagy két alkalommal írják ki a pályázatot hasonló konstrukciókkal. A harkányi képviselő-testület nem számít csodára a május 9-i határnapig való tulajdonjogi rendezésekkel kapcsolatban, mindenesetre határozatával előjelezte, hogy a gépállomás rehabilitációját célzó pályázaton előbb-utóbb mindenképp indulni szeretne.