Most unják meg a hüllőket

Belföldi hírek - szerző: KT

Krétán egy krokodil lakik egy tóban, Veresegyházán keselyűteknőst fogott egy horgász. Legalább a dinoszauruszok és egyéb könnyű halált okozó evolúciós zsákutcák már kihaltak.

 

 

Egy veresegyházi horgász épp zsákmányát tekerte ki a tóból, amikor rárabolt egy nagyméretű teknős. A pecás zsákmányára igényt tartó hüllő Magyarországon nem él a szabadban. Az aligátorteknősnél is nagyobbra növő keselyűteknős egy ember lábát is simán leharapja. Magyarországon most először találtak ilyen állatot – mondta Szilágyi István, a Fehérkereszt Állatvédő Liga kurátora. A példány 50-55 centiméter, 10-15 kilogramm. A 20-25 évet is megélő teknős akár 80-100 kiló is lehet, és akár egy méterre is megnőhet.

 

Eddig úgy tudták, hogy borsos ára miatt keselyűteknőst senki sem tart az ország egyetlen terráriumában sem, ezek szerint tévedtek – jegyezte meg Szilágyi István. A teknőst valószínűleg megunta gazdája, ezért engedte szabadon.

 

Krétán keményebb vadra vadásznak: a Potami-víztározóban krokodilt találtak. Eleinte sokan szenzációkeltésre gyanakodtak, de később a hatóságok megerősítették, hogy valóban egy kétméteres, kifejlett krokodil van a tóban. Ezt a hüllőt is valószínűleg egy magán állattartó tette ki a szabadba, miután megunta. A hatóságok a héten tervezik befogni a hidegvérűt, addig is óvatosságra intenek.

 

Harkányban is találtak már teknősöket: a kis ékszerteknősöktől kezdve a nagyobb méretű, kedvtelésből tartott hüllőkig sok mindent engedtek már szabadon – jellemzően a Szúnyog tóban – de ezeket mindig hazavitte valaki kerti tavába vagy terráriumába. A meleg vizű tóban, mint természetes környezetében is megélnek a teknősök, amik ha bekapják a horgot, nem lehet mást tenni, mint levágni a damilról – számolnak be a hétvégi horgászok.