Nem árt tudni, mert jöhet a büntetés!

Belföldi hírek - szerző: Kótány Jenő

Magyarország az uniós tagországokon belül a harmadik helyen áll a naponta rendszeresen kerékpárt használók számát tekintve. Hazánkat csak Dánia és Hollandia előzi meg, igaz, utóbbi toronymagasan.

 

A mindennapi közlekedésre bringát használók aránya nálunk a felmérések szerint 22 százalék, Dániában 23, míg a tulipánosoknál 36 %. Az Európai Unión belül a sor végén Ciprus és Portugália kullog a maga 1-1 százalékával, sőt ez az arány Máltán – a felmérések szerint – egyenesen 0 %. Sajnálatos módon mind a mai napig sokan nincsenek tisztában a kerékpárosokra vonatkozó közlekedési szabályokkal, melynek következtében jöhet a büntetés, amelynek mértéke helyszíni esetében 5 – 50 ezer forintig terjedhet, súlyosabb esetben viszont akár 150 ezer forint is kiszabható.

 

Rendőrségi adatok szerint az elmúlt évben 5275 esetben büntettek 112.470.000 forint értékben, illetve 30.371 helyszíni bírság esetében 244.500.000 forint folyt be az államkasszába. Szintén rendőrségi adatok szerint a kerékpárosokra a kisebb szabálysértések a jellemzőek, az esetek többségégében a bicajok nem felelnek meg az előírt műszaki feltételeknek. Nem árt tehát tudni, hogy melyek a kerékpárok kötelező tartozékai! Íme:

 

– Fehér színű első, piros színű hátsó lámpa.

– Két darab, egymástól független fék (első, hátsó).

– Csengő.

– Nem háromszög alakú, egy vagy két, hátul szimmetrikusan elhelyezett piros színű prizma (fényvisszaverő).

– Borostyánsárga színű küllőprizma legalább az első keréken.

– Fényvisszaverő mellény (éjszaka vagy rossz látási viszonyok esetében CSAK lakott területen kívül).

 

Javasolt, de nem kötelező kiegészítők: sisak, sárvédő, visszapillantó tükör, pedálokon vagy küllők között elhelyezett borostyánsárga prizmák, karos szélességjelző prizmák.