Nő az igény a térfigyelő kamerákra

Helyi - szerző: KT

Közterületen elkövetett bűncselekmények tekintetében Harkány kimondottan biztonságosnak mondható, rendőreink teszik a dolgukat, nem is akárhogy. A közelmúlt eseményei azonban újra felhívták a figyelmet egy térfigyelő kamerarendszer fontosságára.  

 

Az ünnepek előtti napokban történt legalább hét betörési kísérletből kettő megvalósult: a két helyszínről motoros kaszát és több tíz liter pálinkát is lopott a betörő. Volt, ahol meg is lett kergetve a tetten ért elkövető. A vasúti sor melletti események folytatásának szerencsére elejét vették a harkányi rendőrök, visszatérő ellenőrzésüknek és fokozott jelenlétüknek köszönhetően az ünnepek békésen teltek.  

 

Oláh László nyugalmazott rendőrtiszt, a Fidesz volt képviselőjelöltje az elmúlt évben rámutatott: a város biztonságát az öt bevezető pontjának bekamerázásával tovább lehetne növelni.  

 

Korábban voltak egyeztetések a városi kábeltelevízió-hálózat üzemeltetőjével, hogy hasonló berendezéseknek infrastruktúrát szolgáltasson, de az – a rendszert számottevően nem is terhelő üzemeltetési feltételek biztosításáért – nem kevés pénzt kért. A hálózat most új kezekben van, így a tárgyalások akár új mederbe is léphetnek.  

 

Értesüléseink szerint hamarosan egy összesen 1,3 milliárdos pályázati keret nyílik, ahol térfigyelő rendszereket is elszámolhatnak. A korai egyeztetésekkel kapcsolatban valódi szakemberek elmondták: olyan rendszert javasoltak bevezetni, ami a város terei mellett a fürdőt is lefedi.   

 

A korszerű térfigyelők igen sokoldalúak: akár SMS-t is küldhetnek egy telefonra, ha egy rendszám felbukkan előttük, de rögzített felvételeikből bármi visszakövethető vagy ellenőrizhető, és visszakereshető a város gépjárműforgalma. Folyamatos és alkalmas felügyeletével pedig egyes bűncselekmények meg is előzhetőek. És a legjobb bennük: a piac telis-tele van kész rendszerekkel, amik csak felcsavarozásra és csatlakoztatásra várnak, így nem kell mindenféle egyedi szoftverre és telepítésre tízmilliókat hazudni.