Ösztöndíjprogrammal tartanák Harkányban vagy csábítanák haza a fiatalokat

Helyi - szerző: HH

Az őszi hónapokban kerülhet kiírásra az EFOP Harkányban élni jó! – Esély otthon, Harkányban című pályázat fiatalokat célzó felhívása. A kiírásra kerülő ösztöndíjrendszer a Harkányban lakó fiatalok itthon tartását, vagy a már elszármazottak hazacsábítását tűzte ki célul.

 

A város tavaly decemberben nyerte el a pályázatot, mely célkitűzése szerint egyebek mellett a fiatalok életpálya-tervezését segítő helyi szolgáltatások, helyi lehetőségeket, értékeket, adottságokat feltáró, erre épülő gazdasági együttműködéseket életre keltő tevékenységek valósulnak meg. A 156 millió forintos, teljes támogatást élvező pályázat keretén belül korábban már a Herendi üdülő lakássá való alakítása is kezdetét vette, ahol a céloknak megfelelően olyan emberek kerülhetnek elhelyezésre, akiket a helyi képzési programokba, vagy a hosszabb távú foglalkoztatásba lehet bevonni.

 

Három célcsoportot határoztak meg

 

A pályázat helyi ösztöndíjprogramot is tartalmaz, mely segítségével az önkormányzat három célcsoportban legfeljebb nagyjából hatvan, 18 és 35 év közötti fiatalt segíthet. A várhatóan őszi hónapokban meghirdetésre kerülő lehetőség harkányiak számára tartalmaz vissza nem térítendő támogatásokat.

 

A kezdeményezettek első köre a Harkányban letelepedők és itt munkát vállalók, akik havi 20 ezer forint vissza nem térítendő támogatást kaphatnak 6 hónapon keresztül. Feltételként elfogadható lesz a pályázó vagy a leendő munkáltató jövőre vonatkozó vállalása is.

 

A második célcsoportba az induló vállalkozók fognak tartozni, akik egyszeri százötvenezer forint vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek majd, ha a meghatározott időszakon belül indítanak vállalkozást és abban legalább egy évig tevékenykednek.

 

A Harkányban élők, és itt új munkahelyet létesítők alkotják a harmadik célcsoportot, az ő támogatásuk havi 15 ezer forint lehet hat hónapon keresztül.

 

A pályázat keretében egy helyi ifjúsági iroda is működik majd, mely feladata a pályázati anyagok, igénylőlapok kiosztása és összegyűjtése, a koordináció. A fiatalok itthon tartására fordítható támogatási keretösszeg 5,7 millió forint, mely teljes egészében kimeríthető.

 

Mint dr. Markovics Boglárka, a város jegyzője a legutóbbi testületi ülésen ismertette, a beérkező igényeket a Jogi és Szociális bizottság fogja elbírálni. Igyekeznek minden pályázót kedvező elbírálásban részesíteni, ha pedig nem merül ki a támogatási keret, újra ki lehet írni a fiataloknak szóló felhívást.

 

Baksai Tamás, Harkány polgármestere jelezte: hatékony segítséget szeretne a város a pályázati résszel nyújtani, nem pedig tanulmányok készítésére kívánják költeni azt.

 

A részletes, végső feltételeket tartalmazó felhívást az önkormányzat a következő hónapokban fogja kihirdetni.