Pécsen és Szigetváron is zajlanak a Zrínyi emlékév eseményei

Baranya - szerző: HH/MTI

A Zrínyi-emlékév keretében négynapos nemzetközi történész konferencia kezdődött kedden Pécsett, a rendezvényen hét ország huszonhét tudósa vesz részt.

 

Rétvári Bence beszédet mond a Zrínyi-emlékév keretében kezdődött nemzetközi történész konferencián. Fotó: Sóki Tamás, MTI

 

A szabadságért az életét is feláldozó Zrínyi Miklós nemcsak Magyarország, hanem Közép-Európa népeinek is hősévé vált – fogalmazott Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpontja (MTA BTK) és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) által rendezett konferencia megnyitóján.

 

Az államtitkár szerint a Szigetvár ostromának, valamint Nagy Szulejmán és Zrínyi Miklós halálának 450. évfordulója alkalmából rendezett emlékkonferencia jó alkalom arra, hogy a kutatók nemzetközi szinten is bemutassák a hadvezér hősiességét, őrizék emlékét, valamint a szélesebb közönséggel is megismertessék Zrínyi jelentőségét.

 

Rétvári Bence kiemelte, hogy a történész szakma kiválóságai éreztek Pécsre Törökországból, az Egyesült Államokból, Franciaországból, Horvátországból, Németországból és Szerbiából. Az államtitkár szólt arról is, hogy Magyarország és Törökország ma katonai szövetségesek, fontos gazdasági partnerek.

 

Fodor Pál, az MTA BTK főigazgatója, az MTA BTK Történettudományi Intézetének igazgatója a megnyitó előtt újságíróknak azt mondta: a konferencia célja, hogy összehozza az oszmán történelemmel, a Habsburg-időszakkal és a magyar történelemmel foglalkozó legnevesebb kutatókat.

 

Mint hozzátette, a konferencia anyagából olyan magyar és angol nyelvű kötet kiadását tervezik, amely a közvetkező évtizedekben a területtel foglalkozó kutatók alapvető kézikönyve lehet.

 

Fodor Pál arra hívta fel a figyelmet, hogy a korábban a periférián tengődő oszmanisztika rendkívül népszerűvé vált az elmúlt 30 évben a világban. Az Oszmán Birodalomról immár sokkal több publikáció jelenik meg, mint a Habsburgokról – közölte, majd hozzátette: Törökországban évtizedek óta egyetemalapítási hullám zajlik, az ott dolgozó tudósok munkáinak is köszönhetően a publikációk száma ijesztően megnövekedett.

 

A kutató úgy vélekedett: a nagyvilág Szulejmán szultán iránti érdeklődését kell kihasználni a magyar történelem megismertetésének érdekében.

 

Bódis József, a PTE rektora a tanácskozás megnyitóján emlékeztetett arra, hogy a jelenleg tíz karral működő, több mint húszezer hallgatót oktató egyetem jövőre ünnepli alapításának 650. évfordulóját.

 

A péntekig tartó konferencián öt fő témakört tárgyalnak a történészek, a nyitóelőadást Cemal Kafadar, az egyesült államokbeli Harvard Egyetem kutatója tartotta meg az Oszmán Birodalom és Európa Szulejmán szultán korabeli konfrontációjáról.

 

Szigetváron megkezdődtek a programok

 

A Szigetvár nemzeti emlékhelyek közé kerülését jelképező sztélé avatásával megkezdődtek a Zrínyi-emlékév fő programjai a városban hétfőn. Trócsányi László igazságügyi miniszter az eseményen a 450 évvel ezelőtti várostrom fontos tanulságának nevezte, hogy tudni kell, melyik oldalon állunk, kik a szövetségeseink, ellenfeleink, s minden lépésnek sokszor megmásíthatatlan következménye van.

 

 

Zrínyi Miklós és a várvédők halálának fontos tanulsága a felelősségtudat is, mert ha a hadvezér elfogadja a szultántól a neki felajánlott horvát királyi koronát, török vazallusként minden korábbinál magasabb méltóságot, vagyont nyert volna, de ő a szabadságot és a hősi halált választotta – mondta a miniszter, miután Radnainé Fogarasi Katalinnal, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatójával és Vass Péter független polgármesterrel leleplezte az intézet által a vár kapujánál állíttatott sztélét.

 

Trócsányi László úgy vélte, a Zrínyiek hite, idealizmusa és nagylelkűsége fontos üzenetet hordoz számunkra. Az egyéni érdekek felülkerekedésével a közösség érdekeit kifejező eszmények erejüket veszthetik. Nem véletlenül valljuk az Alaptörvénnyel együtt, hogy az egyéni szabadság csak másokkal együttműködve bontakozhat ki.

 

A miniszter szavai szerint Szigetvár másik üzenete a béke és az egymás iránti tisztelet, amelyet helyben az emlékpark, Zrínyi és Szulejmán emlékműve hirdet.