Túlsúly és elhízás

Életmód - szerző: |X|

A túlsúly és az elhízás világszerte súlyos problémát jelent, és egyre növekvő tendenciát mutat. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint az elhízás 1980 óta kétszeresére nőtt.

 

Az elhízás, más néven obezitás során túlzott zsírraktározás alakul ki, mely káros az egészségre, illetve csökkentheti a várható élettartamot.

 

Kialakulás szerint két csoportra osztható. Az első csoport, amikor önálló betegségként, második csoport, amikor más betegséghez kapcsolódva (pl. Cushing-kór, hypothalamus tumor, pajzsmirigy elégtelenség, bulímia), illetve néhány gyógyszer szedéséhez köthetően (pl. bétablokkolók, antiepileptikumok) alakul ki.

 

Kialakulásának okai:

 

  • genetikai tényező
  • környezeti tényező, vagyis a családi, munkahelyi, társadalmi körülmények nagyban befolyásolják, hogy valaki mit és mennyit eszik
  • pszichés tényező, sokszor előfordul, hogy valaki azért eszik, hogy enyhítse a bánatát
  • mozgásszegény életmód, ugyanis napjainkban az emberek többsége aktív szabadidős tevékenység helyett inkább a televízió, vagy számítógép előtt ül
  • nem megfelelő táplálkozás (túl sok zsír és szénhidrát fogyasztása)
  • szervi probléma

 

Zsírlerakódás helye szerint két csoportra osztható. Az egyik csoport az alma típusú elhízás, ilyenkor a zsír inkább a hasra, arcra rakódik, másik csoport a körte típus, amikor is a zsírlerakódás nagyrészt az alhason, combokon van. Nőkre inkább a körte típus, míg férfiakra inkább az alma típus jellemző.

 

Az elhízás amellett, hogy esztétikailag zavaró, számos egészségügyi következménnyel jár. Ilyen a 2-es típusú cukorbetegség, érszűkület, szív- és érrendszeri betegség, magas- vérnyomás, gyomor- és bélbetegségek, terméketlenség, daganatos megbetegedések, agyi infarktus, mozgásszervi betegségek (ízületi gyulladások, kopások).

 

Az elhízás mértékét a testtömeg index (BMI) kiszámításával tudjuk meghatározni. A BMI- t úgy kapjuk meg, hogy a testsúlyt (kilogrammban) elosztjuk a testmagasság négyzetével (méterben), vagyis

 

 

 

BMI táblázat

<18,5 kg/m² soványság
18,5- 24,9 kg/m² normális testsúly
25- 29,9 kg/m² túlsúly
30- 34,9 kg/m² I. fokú elhízás
35- 39,9 kg/m² II. fokú elhízás
> 40 kg/m² III. fokú (súlyos) elhízás

 

Prevenció: A megelőzést fontos minél előbb, már gyermekkorban elkezdeni. A gyermekeket ne szoktassuk hozzá az édességfogyasztáshoz, a cukor iránti vágyukat csillapítsuk inkább gyümölcsökkel. Szoktassuk hozzá, szerettessük meg velük a sportot, az aktív mozgást, gyermekkorban bármilyen sporttevékenység, testmozgás elegendő lehet az elhízás megakadályozására. Felnőttkorban már a táplálkozásra is nagyobb hangsúlyt kell fektetni, nem elég csak a testmozgás.

 

Kezelés: El kell határozni azt, hogy le akarunk fogyni, ezért elkezdünk mozogni és diétázni, a legfontosabb azonban, hogy életmódbeli változás történjen. Nem elég megszabadulni a felesleges kilóktól, az elért eredményt meg is kell tartani. Mielőtt fogyókúrázni kezdünk, célszerű szakemberektől (dietetikus, gyógytornász) segítséget kérni, akik segíteni tudnak a megfelelő étrend és mozgásprogram összeállításában. Amennyiben az elhízás szervi probléma, más betegség következtében alakul ki, elsődleges feladat az alapbetegség kezelése, illetve megszüntetése, melyhez orvosi segítség szükséges, ezután térhetünk rá az elhízásra. Kérhetünk segítséget pszichológustól, pszichiátertől is, mivel esztétikailag zavaró lehet és lelkileg is megterhelő ezzel a problémával szembenézni.

 

Az elhízás kezelésének legfontosabb tényezője, hogy egyénre szabottan történjen, mivel minden ember más, mindenkinek más egyéb betegség társul az elhízás mellé, minden ember terhelhetősége eltérő, ezért ami az egyik embernek hasznos, az a másiknak éppen árthat.

 

Diéta során az egyén alapanyagcseréjéhez mérten kell megszabni a kalória mennyiséget, melynek kiszámolásában dietetikus segíthet, ezután állítható össze az étrend.

 

Testmozgás közben fokozottan figyelni kell arra, hogy az ízületeket tehermentesítsük, mivel a nagy súly miatt nagy terhelésnek vannak kitéve. Ennek egyik nagyon jó módja a fizioball (nagylabda) alkalmazása, ha a tornagyakorlatokat ezen ülve végezzük, a térd- és csípőízületet tehermentesítjük. Másik hatékony módszer a víz alatti torna. Vízben végzett torna során felhasználható a víz két tulajdonsága, a felhajtóerő, mely csökkenti az ízületek terhelését, ezáltal a fájdalmat is, illetve a víz ellenállása, mellyel nehezíteni lehet a gyakorlatokat.

 

A diétát és a tornát kiegészíthetjük gyógyszeres kezeléssel, olyan étrendkiegészítők használatával, melyek gátolják a zsír felszívódását, vagy csökkentik az étvágyat. Önmagában azonban a gyógyszeres kezelés eredménytelen, ha nem diétázunk és nem végzünk rendszeres testmozgást mellette.

 

Végső esetben, súlyos fokú elhízásnál, ha már a diéta és a torna nem segít, szóba jöhet a műtéti beavatkozás, mellyel csökkentik a gyomor térfogatát különböző módszerekkel, így a teltségérzetet előbb érezhetjük, ezért kevesebbet eszünk. Erről orvos tud részletes felvilágosítást adni.

 

A túlsúly és elhízás ma már népbetegségnek számít, nem csak az egyénnek okoz problémát, de a gazdaságra és a társadalomra is nagy terhet jelent a gyógyítása, mivel egyre több embert érint. Ezért is fontos a prevenció, illetve ha már kialakult kezeljük hatékonyan, váltsunk életmódot, mely hosszú távra szól.

 

Forduljunk szakemberhez, kérjünk segítséget!

 

Készült a Siklósi Kórház Nonprofit Kft. által

a TÁMOP -6.1.2. -11/3-2012-0052

Tenkes Egészségkert projekt keretében