Sokkoló emberkísérletekre derült fény

Nagyvilág - szerző: Kacsúr Tamás

Élő embereken végeztek biológiai és vegyi kísérleteket a japánok a világháború alatt Kínában, hogy tömegpusztító fegyvereket fejlesszenek – olvasható egy szemtanú frissen nyilvánosságra hozott vallomásából.

 

 

Az észak-kínai Harpinban létrehozott, 1937 és 1945 között működő 731-es alakulat a japán császári hadsereg titkos biológiai és vegyi hadviselési részlege volt, céljai közé tartozott többek közt a kínaiak elleni tömegpusztító fegyverek fejlesztése. Az észak-kínai Hejlungcsiang tartomány Háborús Bűnök Bizonyítékainak Múzeumában a hét közepén bemutatták azt a dokumentumot, ami Sadao Koshi, az alakulat egyik sofőrjének elmondását rögzíti.

 

Koshi vallomása szerint nyílt terepen kísérleteztek a japánok különféle biológiai tömegpusztító fegyverekkel. Az egyik alkalommal például oszlopokhoz kötözték a kísérleti alanyokat, akiknek a fejét és a törzsét sisakkal és vas felöltővel védték, végtagjaikat viszont szabadon hagyták. Ezt követően repülőgépekből pestis baktériumot és más fertőző anyagokat tartalmazó permetet engedtek rájuk, és vizsgálták később azok testre kifejtett hatását.

 

A menekülni próbálókat minden esetben üldözőbe vették, és sokszor egyszerűen elgázolták őket. A mai napig emlékszem, milyen érzés áthajtani rajtuk – áll a sofőr vallomásában. Kísérleti alanyokért Koshi minden nap vagy minden másnap ment a vasútállomásra, ez többnyire alkalmanként 5-10 embert jelentett.

 

Azt, hogy a kísérletek hány halálos áldozattal jártak, nem lehet pontosan tudni. A becslések szerint több, mint tízezer kínain és koreain – köztük civileken, gyerkeken, öregeken, terhes asszonyokon is – végeztek kísérleteket, a halottak számát legalább hatezerre teszik. A kísérleti bázist a japánok végül 1945-ben robbantották fel, miután a szovjet hadsereg elfoglalta Harpint.

 

HH/MTI