Sűrű füst, szimulált vészhelyzet az óvodában

Helyi - szerző: HH

Átláthatatlan füst, eltűnt személy – ez volt az óvodában tartott szituációs gyakorlat alapja, ahol szerda délelőtt sikerrel vizsgázott mind az intézmény, mind a siklósi katasztrófavédelmi állomány.

 

 

A meglepetésszerűen helyszínre érkező állomány az egyik ovis csoport termében füstgéppel szimulálta azt a helyzetet, amikor tűz keletkezik és a rendkívül rossz látási viszonyok nehezítik a bennrekedt személy mentését. A tűzoltók a szándékosan előidézett szélsőséges helyzettel egy valódi katasztrófára készülnek fel, amikor a mentést az átláthatatlan füst és a szobákban lévő bútorok is nehezítik.

 

A megyei ellenőrzéssel zajló gyakorlat során jól vizsgáztak a lánglovagok, megfelelően alkalmazták a vezetőkötelet, a jelzőzászlókat valamint a légzőkészülékeket is. Az alkalmazott füst egyébként egészségre teljesen ártalmatlan, a koncerteken is használt gőz, ami az épületen sem hagyott nyomot. A gyakorlat során a kicsik egy része az udvar másik részén játszott, míg mások foglalkozáson vettek részt.

 

Az intézményeket szigorú tűzvédelmi előírások kötik hasonló vészhelyzetek lehetőségét szem előtt tartva; a harkányi óvoda sem a menekülési és felvonulási utak, sem a rendelkezésre álló, előírt felszerelés hiányában nem okozott csalódást a szakembereknek. A legkisebbek intézményében nem először fordultak meg a tűzoltók, az állomány korábban helyismereti bejáráson is részt vett.