Talált tárgyak: lakókocsi és motor sem példa nélküli

Helyi - szerző: HH

A talált tárgyak harkányi polcait legnagyobb részben mobiltelefonok, pénztárcák és kulcscsomók gazdagítják, de akadt már leadott kerékpár, motorkerékpár, sőt, lakókocsi is.

 

 

Olyan, hogy talált tárgyak osztálya nincs – mondta dr. Hohner Éva. Ha valaki talál valamit, akkor a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 5:55 § (1) bekezdése szerint a találás helyszíne szerint illetékes jegyzőnél a találástól számított nyolc napon belül köteles leadni a talált tárgyat. A jegyző felvesz egy jegyzőkönyvet, amelyben pontosan leírásra kerül a talált dolog, annak jellemzői, a dolog megtalálásának körülményei.

 

A találó nyilatkozni köteles arról, hogy a jövőben igényt tart-e a dolog tulajdonjogára. A találó igénybejelentéséről a jegyző igazolást ad ki. Ha az átadott dolog átvételére jogosult személye megállapítható, a jegyző a dolgot késedelem nélkül átadja a jogosultnak. Ha az átvételre jogosult személye nem állapítható meg, a jegyző a dolgot az átadástól számított három hónapon át megőrzi. Ha ez idő alatt a jogosult nem jelentkezik, a dolgot – ha ennek tulajdonjogára az átadáskor igényt tartott – a találónak ki kell adni.

 

Nem a Facebookon a helye

 

Sokszor látni – például okmányok vagy rendszámtábla esetében – hogy a közösségi portálon hirdetik a talált tárgyat. Kevesen tudják, de ha a megtaláló nyolc napon belül nem adja le ezeket, bizony bűncselekményt követ el.

 

Okmányt, hatósági jelzést az önkormányzathoz vagy az okmányirodába is lehetőség van leadni, de vannak olyan sajátos dolgok, ilyen például a bankkártya, aminek hátulján fel van tüntetve, hogy mely bankhoz kell visszajuttatni – mondta dr. Hohner Éva.

 

Jelenleg is kerékpár, üres pénztárca, mobiltelefon, kulcscsomó és egy nagyobb összeg keresi gazdáját.

 

Milliókat is találtak már

 

Mint más forrásból megtudtuk, korábban a rendőrséghez fordultak nagyobb, több milliós talált összeggel, mely a parkban hevert egy táskában. Azt valutázó tulajdonosa vitte végül haza, miután pontosan megadta, milyen táskába és milyen kötegekbe fogva hagyta el pénzét.

 

A megtaláló bizony okosan cselekedett, amikor a hatóságokhoz fordult a talált pénzzel: ha véletlenül keresik a bankjegyeket és bebizonyosodik, hogy talált pénzt költ, a bíróság előtt felelt volna mulasztásáért.

 

Motor és lakókocsi is volt már a talált tárgyak között

 

Harkányi vonatkozásban átlagosan havonta adnak le egy-egy talált tárgyat. Leggyakrabban mobiltelefont, pénztárcát, kulcsokat, személyes dolgokat, hátizsákot, táskákat hagynak el az emberek. Jogszabály szerint három hónapig őrzik a talált tárgyakat, de a gyakorlatban ennél jóval tovább.

 

Nem példa nélküli, hogy motorkerékpár vagy kerékpár kerül a raktárba. Az előbbit a vélhetőleg ittas sofőrje a rendőrök elől rejtette az árokba, amit aztán talált tárgyként más adott le, az utóbbiért pedig másfél év után jelentkezett tulajdonosa, pontosan leírva a drótszamarat és a bulit, mely után feledésbe merült az alkalom szülte parkolóhely.

 

Érdekes, de még nem volt arra példa, hogy a találó vitte volna haza a megtalált tárgyat. Vagy nem tartott rá igényt, vagy jelentkezett érte a tulajdonos. A három hónap után megszerzett dolgokra egyébként további szabályok vonatkoznak, ilyen például az, hogy az újdonsült gazda – a megtaláló – egy évig nem adhatja azt el, nem adhatja másnak használatba illetve nem ajándékozhatja el.

 


 

Dr. Hohner Éva három éve dolgozik az önkormányzatnál. A 26 éves jogász a birtokvédelemi, vadkár, kereskedelmi és ipartelep engedélyezési, rendezvénytartási engedélyezési, közérdekű munkabüntetéses ügyekkel foglalkozik. Feladatai közé vannak sorolva a Harkány Város Önkormányzatának tulajdonát képező ingatlanok bérbeadásával, a Harkányi Közös Önkormányzati Hivatalhoz tartozó Drávaszerdahely, Márfa és Szava települések és a Harkányban működő német és horvát nemzetiségi önkormányzatok mindennapi ügyei is. Szintén ő látja el az egyes szervek alapító okirataival, továbbá Harkány és a fent említett társtelepülések vonatkozásában a helyi rendeletek és előterjesztési anyagok elkészítésével kapcsolatos teendőket is.