Török internetcenzúra, újabb háborúzó ország

Nagyvilág - szerző: Kacsúr Tamás

Avagy néhány mondatban mindaz, amit a világból tudni érdemes. A mozaikból: most Jemen lehet az új gócpont a háborgó arab világban, Törökországban egy törvény teszi lehetővé a cenzúrát. Mindeközben új stratégia van az Iszlám Állam ellen.

 

 

Jemen: összecsapások törtek ki a kormányerők és a húszi kisebbség között. Nemzetközi megfigyelők szerint feszült a helyzet az országban, ami ezáltal újabb válsággóccá válhat az arab világban. Az első összecsapások vasárnap éjjel történtek, majd kedden Szanában, a fővárosban egy békésnek indult tüntetésen volt lövöldözés, ahonnan eltérő hírek érkeznek 4 vagy 12 halottról. A kormányerők azért nyitottak tüzet, mert állításuk szerint a lázadók kormányépületeket akartak elfoglalni. Hétfőn a kormány légiereje harci repülőgépeket vetett be a lázadók ellen az ország északkeleti részén fekvő al-Dzsaúf tartomány területe felett. A síita vallású húszik három hete követelik a kormány lemondását.

 

Törökország: a parlament kedden elfogadta azt a régóta vitatott törvényt, ami megszigorítja az internet ellenőrzését és kiterjeszti a telekommunikációs szolgáltatók jogkörét, így azok blokkolni tudnak bizonyos oldalakat. Ezt a hivatalos indoklás szerint nemzetbiztonsági érdekek, a közrend és a bűnmegelőzés indokával tehetik meg.

 

Irak: a síita milicisták már csak 140 kilométerre vannak Bagdadtól, legutóbb Tikrit városánál értek el előretörést a dzsihádistákkal szemben. Az Iszlám Állam ellen nemzetközi összefogást sürgetnek, Párizsban nemzetközi konferenciát tartanak az iraki biztonsági helyzetről. A francia elnök Irakba utazik, így ő lesz az első nyugati vezető az országban az Iszlám Állam megerősödése óta.