Ugyanabban a diósviszlói borászatban készült az ország legjobb cabernet franc-ja és cabernet sauvignonja

Baranya - szerző: HH

A legjobb cabernet franc lett az országban a Bodor Borászat 2017-es vörösbora a TOP 100 Magyar Bor idei megmérettetésén. A borászat nyár végén a legjobb cabernet sauvignon címet is megszerezte.

 

Az idei TOP 100 Magyar Bor versenyen a szakmai zsűri közel 500 bort és pezsgőt kóstolt meg, hogy kiválassza Magyarország legjobbjait. Az első tíz helyezett közé ezúttal 3 villányi tétel került, a cabernet franc-ok között pedig a Bodor Borászat 2017-es vörösborát sorolta a legelőkelőbb helyre a 10 tagú borbíráló bizottság.

 

A tétel az összesített borranglista 8. helyén zárt, és 91 pontot kapott, mindössze eggyel kevesebbet, mint a nyertes – villányi – Riczu Tamás 2018-as Symbol Cuvée-je.

 

Mély, intenzív illatában meggy, szilva és nagyon finom hordófűszerek. Szép arányokkal rendelkező, harmonikus vörösbor, melynek mindene a helyén van: jók a savai, a tanninérzet közepes és csiszolt, a hordós-fűszeres érzetek finoman adagoltak és az intenzív piros bogyós gyümölcsösség karakteresen ott van a korty előterében. Nem a szokásosabb dübörgően nagy stílus, sokkal inkább elegáns. Izgalmas, életteli és finom, könnyed karakterű villányi cabernet franc – méltatta a zsűri a 2017-es Bodor Cabernet Franc-t.

 

A 2016-os Bodor Cabernet Sauvignon néhány héttel ezelőtt a világ egyik legrangosabb borversenyén, a Winelovers Wine Awardson közel 840 nevező közül a Magyarország legjobb vörösbora, a Legjobb Cabernet Sauvignon, valamint a Legjobb tanninhangsúlyos vörösbor címet is elnyerte. A 2022-es Bodor Rosét a XXX. Jakab-hegyalja Borversenyen a Legjobb Rosébor Nagydíj 2023 címmel tüntették ki, de Aranyérmes lett a XXXVIII. Szent György-napi Borversenyen is.

 

A diósviszlói Bodor Borászatot a kétezres évek elején Bodor Bence alapította. Ma 10 hektáron gazdálkodik, jórészt saját telepítésű ültetvényén a villányi borvidék nyugati részén, a diósviszlói szőlőhegyen kékfrankossal, merlot-val, cabernet sauvignonnal és cabernet franc-nal. Részben a Nagydomb-dűlő különleges mikroklímájának, részben az innovatív precíz szakmai munkájnak köszönhető, hogy a Bodor borokat rendszeresen díjazzák.