Újabb madárinfluenzás megbetegedés Magyarországon

Nagyvilág - szerző: HH/MTI

Az elmúlt napokban több európai államban is azonosították a madárinfluenza (H5N8) jelenlétét. Magyarországon újabb megbetegedés történt, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivata (Nébih) laboratóriuma a Bács-Kiskun megyei Kiskunmajsán lévő nagylétszámú kacsatartó gazdaságban mutatta ki a vírus jelenlétét.

 

 

A fertőzött gazdaság körül 3 kilométer sugarú védőkörzetet, és 10 kilométer sugarú megfigyelési körzetet rendel el a hatóság. A H5N8 vírustörzs a baromfiállományokra veszélyes, emberi megbetegedést nem okozott.

 

A vírus terjedésének megakadályozása érdekében már a gyanú alapján is megkezdték a fertőzött állomány leölését az állategészségügyi szolgálat szakemberei. A kimutatott szerotípus (H5N8) megegyezik a 2016. november 3-án Békés megyei pulykaállományban kimutatott vírustörzzsel – közölte a Földművelésügyi Minisztérium.

 

Közlésük szerint a vadmadarak valószínűsíthető fertőzésközvetítő szerepe miatt Bognár Lajos országos főállatorvos már a betegség korábbi megjelenésénél, 2016. november 3-án az egész országra kiterjedően elrendelte, hogy a baromfikat kizárólag teljesen fedett, lehetőleg oldalról is zárt helyen kell etetni és itatni.

 

A takarmányt zárt, fedett helyen kell tartani és tárolás során biztosítani kell, hogy a takarmányhoz ne férjen hozzá idegen fajú állat.

 

Már importtilalmunk is van

 

A Békés megyében egy hete kimutatott madárinfluenza-vírus miatt már hét Európai Unión kívüli ország tiltotta meg az exportot az érintett megyéből vagy Magyarországról, köztük Kanada, Szerbia, a Dél-Afrikai Köztársaság, Izrael, Japán, Hong-Kong és Szingapúr.