Milliókat csaltak ki idősektől Baranyában, vádat emeltek ellenük

Baranya - szerző: HH

A Mohácsi Járási Ügyészség bűnszövetségben, a bűncselekmény felismerésére idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett csalás bűntette miatt emelt vádat két férfival szemben, akik idős sértetteket csaptak be.

 

A két vádlott tagja volt annak a bűnözői csoportnak, akik idős korúak sérelmére unokázós csalásokat követtek el. A csoport tagjai arra szerveződtek, hogy idős korú személyektől oly módon fognak pénzt szerezni, hogy őket telefonon felhívva valótlan állításokkal tévedésbe ejtik, melynek során tőlük pénzt csalnak ki.

 

A két vádlott és a nyomozás során ismeretlenül maradt társaik abban állapodtak meg, hogy az ismeretlen személyek külföldi telefonokról felhívják az idős korú sértetteket, melynek során azt a látszatot keltik, hogy a sértettek rokonait baleset érte, amelynek elhárítása érdekében a rokonnak azonnali pénzre van szüksége, mely összeget a felhívott személyektől akarták megszerezni.

 

A bűncselekmények végrehajtása során az egyik vádlottnak az volt a feladata, hogy a nyomozás során ismeretlenül maradt társaik telefonhívását követően az ő iránymutatásaik szerint a tévedésbe ejtett sértetteket felkeresse és tőlük a kicsalt pénzt személyesen átvegye. Bűntársa a bűncselekmény elkövetésében oly módon vett részt, hogy ő volt, aki a gépkocsival a társát a helyszínre szállította.

 

2020. július 14-én és 17-én a két bűnöző, valamint ismeretlen társaik Mohácson ejtettek tévedésbe két idős korú sértettet, akik közül az egyikük 87, míg másikuk 83 éves volt. A telefonban az elkövetők a sértetteknek azt állították, hogy rokonuk balesetet szenvedett és azonnal szükségük van pénzre. Az idősek 1,3, illetve 3 millió Ft-ot készítettek össze, amit ezt követően a két vádlottnak átadtak.

 

Az egyik vádlott ugyanilyen bűncselekményt követett el ezt megelőzően egy héttel korábban Pécsett is, mely miatt a Pécsi Járási Ügyészség már vádat emelt. Az elkövetők cselekménye a csalás minősített esetének a megállapítására alkalmas, mely bűncselekmény büntetési tétele 1 – 5 évig terjedő szabadságvesztés.