Verekedés, csonkolás, erkélytűz, szülés – így telt a szilveszter

Belföldi hírek - szerző: KT

A mentőknek, tűzoltóknak és a rendőröknek is bőven adott munkát a szilveszter: országszerte több olyan tűzesethez kellett kivonulniuk a lánglovagoknak, melyek pirotechnikai eszközök okoztak, általában a nem megfelelő használatuk során. Volt, ahol verekedtek, még a mentőssel is, és oltottak erkélytüzet.  

 

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint Pécsett két erkélytűz, Enyingen lángoló szelektív hulladékgyűjtő okozott némi felfordulást. Gödön egy épület mellett tárolt dobozok és fadarabok égtek, Várpalotán egy papírtároló és a benne lévő papír vált a tűz martalékává. A főváros XVIII. kerületében egy nem üzemszerűen működtetett tűzijáték doboza gyulladt meg. Érden egy családi házas övezetben öt darab öt méter magas tuja és egy kerti tároló ponyvája égett le, Szegeden lakóépület előtt gyulladt ki a tujasor, Zalaegerszegen egy lakóház előtti tuja kapott lángra. Személyi sérülés egyik esetben sem történt.  

 

A rendőrök baja is meggyűlt a petárdázókkal is: szilveszter éjjelén 201 bejelentés érkezett a rendőrségre pirotechnikai eszközök használatával kapcsolatban. A rendőrség valamennyi bejelentést kénytelen volt ellenőrizni. Intézkedésre 30 esetben került sor, a nyolc fővel szemben szabálysértési feljelentést tettek, két személlyel szemben helyszíni bírságot szabtak ki, két esetben figyelmeztették a szabályszegőket. Rongálás miatt két eljárás indult, mindkettő ismeretlen tettes ellen. A rendőrségnek két olyan eseményről van tudomása, amelynek során pirotechnikai eszköz használata sérülést okozott.  

 

Szilveszterkor – ma hajnalig bezárólag – a rendőrök 40 személyi sérüléses közúti közlekedési baleset helyszínén intézkedtek, melyek során egy fő meghalt, 11 súlyos, 28 könnyű sérülést szenvedett. Összesen 145 személyt fogtak el, ebből 13 főt az ellenük érvényben lévő körözés alapján dugtak rácsok mögé. Bűncselekmény elkövetésén 67 személyt értek tetten. Az egyenruhások 247 személyt állítottak elő, köztük 42 főt bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt. Biztonsági intézkedésre 139 esetben volt szükség. Tiltott határátlépésre is sor került, összesen 42 főt fogtak el és további 1 személlyel szemben közokirat-hamisítás elkövetése miatt indult büntetőeljárás.  

 

A mentőknek a fővárosban 680, országosan mintegy 3000 esetben kellett vonulniuk – közölte Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője. Ők 14 petárdázásból eredő balesetről tudnak, amik között 3 súlyos, roncsolásos sérülés történt. Emellett volt minden: verekedés, késelés, újraélesztés, szülés, rosszullét és rengeteg ittas, amik miatt sietni kellett. Volt agresszív részeg, aki arcon is ütötte a segítségére érkező mentőtisztet. De nem csak a szirénák sírtak fel: Debrecenben nem sokkal éjfél után egy nő a mentőautóban hozta világra gyermekét. A mentők levezették a szülést, majd az egészséges fiúcsecsemőt és édesanyját bevitték a kórházba – mondta a szóvivő.