Vigyázzunk a méhekre!

Belföldi hírek - szerző: Kótány Jenő

Nyolcvan ország részvételével készült el az a nemzetközi jelentés, amely a növények beporzását végző rovarok helyzetével foglalkozik. Magyar részről a felmérés elkészítésében a MTA Ökológiai Kutatóközpontja vett részt.

 

 

Mint kiderült amennyiben nem kerülne sor beporzásra, úgy az élelmiszer alapanyagoknak a fele eltűnne, a száz leggyakoribb haszonnövény 70 százalékának beporzását ugyanis rovarok vagy más állatok végzik. Nélkülük nem lenne például hagyma, uborka, körte, alma, retek, napraforgó.

 

A felmérés szerint nő a kihalással fenyegetett beporzó fajok száma, s ennek hátterében legtöbb esetben az emberi tevékenység, az intenzív mezőgazdálkodás mutatható ki. A javaslatok szerint a beporzók számára egyebek között a termőföldeken vadvirágos sávok kialakításával lehetne biztosítani az élőhelyük változatosságát.

 

Magyarország a fejlettebb országokhoz képest szerencsés helyzetben van, széles a beporzók köre, csak vadméhből 700 faj él nálunk, s nem tapasztaltak jelentős méretű elhullást. A kutatóközpont véleménye szerint ennek ellenére országos szinten kellene végezni egy felmérést, amely nem csak a házi méhek, hanem a vadbeporzók helyzetével is foglalkozna.