Felfüggesztett fogházat kapott a halálos áramütés botcsinálta szerelője

Helyi - szerző: HH

Halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt 1 év 3 hónap fogházbüntetésre ítélte a Siklósi Járásbíróság azt a férfit, akinek harkányi munkája egy ember halálát okozta. A bíróság az ítélet végrehajtását három évre felfüggesztette.

 

A vádlott 2015-ben két harkányi ház villamosrendszerét alakította át úgy, hogy a sértett lakóházából egy másik ingatlanra a kerten keresztül egy gyümölcsfára és faoszlopokra rögzített, csupasz alumínium drótba vezetett áramot. A tákolmány egy villásdugóval a konnektorba csatlakoztatva kétféle állásban volt használható. A felfelé állásban történt rögzítés során nem, míg a lefelé állásban csatlakoztatással feszültség alá lehetett helyezni az életveszélyes hálózatot.

 

2016. augusztus 6-án délelőtt a házban lakó sértett kiment a konyhakertjébe, majd valamiért mindkét kezével megfogta a 214 Volt feszültség alatt álló, faoszlophoz rögzített vezetéket és a helyszínen meghalt. A novemberre kitűzött tárgyalásra a vádlott nem ment el, ügyét kedden tárgyalták.

 

A vádlott által kialakított villamoshálózat nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak – szögezi le a bíróság, kiemelve, hogy a konyhakerten áthaladó alumínium sodrony villamos szigetelést nem kapott, nem felelt meg a szabványnak. A vádlott a foglalkozási szabályok megszegésével gondatlanságból mások életét közvetlen veszélynek tette ki és a sértett halálát okozta.

 

A felfüggesztett büntetés értelmében csak akkor kell leülnie a 15 hónapot, ha három év alatt újabb bűncselekményt követ el. A fogház a fegyháznál és a börtönnél enyhébb fogva tartási intézmény, amit rövid időre el is lehet hagyni valamint az intézeten belüli szabad mozgás mellett a szabadidőt is kötetlenül lehet eltölteni.